De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Cafés Amsterdam
krijgen kluis voor
drugs en messen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Alle vooraanstaande cafés en discotheken van Amsterdam krijgen een speciale kluis om in beslag genomen steekwapens en drugs op te bergen. De portiers van de horecagelegenheden zullen strenger gaan controleren en de buit leggen in de kluizen, die alleen door de politie kunnen worden geopend.

Momenteel worden drugs en messen regelmatig in beslag genomen, maar die blijven dan ergens rondslingeren. Vaak worden portiers onder druk gezet of bedreigd om de spullen weer terug te geven.

Vernietigd

"Met deze kluizen wordt alles veel beter opgeborgen en is het simpelweg onmogelijk voor de portiers om erbij te kunnen. Alleen de politie heeft de sleutels", vertelt projectleider Paul Scholz namens het Amsterdamse korps. De inhoud van de kluizen zal worden vernietigd.

De horecakluizen zijn louter bedoeld voor steekwapens, traangasbusjes en kleine hoeveelheden drugs zoals pillen en coke. "Als mensen met vuurwapens of handelsvoorraden drugs worden ontdekt, moeten zij door de portiers direct aan de politie worden overgedragen", aldus Scholz.

De Amsterdamse discotheken en cafés zijn plaatsen waar veel wapens en drugs voorkomen. Portiers van de drie grote uitgaanscentra Escape, It en Cooldown namen vorig jaar maar liefst een compleet wapenarsenaal van 830 messen, 251 traangas- en pepperspray-busjes en 110 andere wapens in beslag.

Verder werden onder meer 929 wikkels cocaïne, 2979 pillen, 240 drugsvloeistoffen, 455 zogenoemde poppers, 455 ecodrugs en 283 andere drugssoorten aangetroffen. Daarnaast werden verschillende 'grote jongens' met vuurwapens en grotere partijen drugs ontdekt.

"Al deze spullen slingeren maar door de cafés en discotheken. Het wordt even in een zak gestopt, achter de bar gelegd of door een portier bewaard. Dat levert gevaar op. Straks verdwijnt alles in de kluis en kan er niemand meer bij. Ook voorwerpen zoals schroevendraaiers en priemen, wat op zich geen wapens zijn, worden afgepakt", aldus politiezegsman Scholz.

Gisteren leverde de politie de eerste kluizen af. In totaal hebben zestien grote zaken, waaronder de Melkweg, Paradiso, It, Mazzo, Odeon, Cooldown Café, Jantjes Verjaardag en Escape er een aangeschaft. Vrijwel zeker zullen er in snel tempo meerdere cafés en disco's volgen. De kosten van de kluizen, 397 euro per stuk, worden gedeeld door gemeente, politie en horeca.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.