De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vakbond vraagt inspectie om in te grijpen in Friesland
'Bejaardentehuis laat
bewoners vervuilen'

   
 

door Bart Olmer DRACHTEN - Verzorgingscentrum Rispinge in Drachten is een "vies, onhygiënisch" bejaardencentrum, waarin bewoners zeer slecht worden verzorgd. Dit stelt vakbond Abvakabo FNV-regio Noord, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd heeft het bejaardenoord onder "verscherpt toezicht" te stellen. De inspectie moet volgens de bond een "diepgaand, intern onderzoek" starten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Het in opspraak geraakte verzorgingstehuis Rispinge in Drachten.
De vakbond stelt, op basis van een dik klachtendossier over ruim een jaar, dat de "toestand in de instelling onhygiënisch is, met smerig sanitair, niet verschoonde bedden, te weinig nachtgoed en te weinig incontinentiemateriaal voor de bewoners".

Over de bejaarden worden zorgdossiers niet goed bijgehouden, waardoor fouten worden gemaakt zoals het toedienen van verkeerde medicatie. De bond maakt zelfs melding van het niet verstrekken van maaltijden aan bewoners in de ziekenboeg. "Die waren domweg vergeten."

Een schrijnend voorbeeld van de ontoereikende hulp is het niet verzorgen van doorligwonden van de bejaarden. "Bewoners lijden hierdoor onnodig pijn en de kwaliteit van het leven komt op een bedenkelijk niveau", aldus regiobestuurder Jan Vos, die de 'onverantwoorde zorg' betitelt als "schandelijk".

Lastposten

De bond eist dat bij het inspectieonderzoek de anonimiteit van de 45 medewerkers wordt gegarandeerd. "Personeelsleden die problemen aankaarten worden door het management gestigmatiseerd en als lastposten bejegend. In het verleden werden individuele bondsleden door de directeur op dreigende en intimiderende wijze aangesproken na klachten", aldus de vakbond.

De bond stelt dat het personeel "zwaar gebukt gaat onder de werksituatie". De medewerkers zouden "alles doen om de bewoners een prettige levensavond te geven", maar daarin worden tegengewerkt door het management, dat volgens de bond "onvoldoende gezag" heeft de problemen de baas te worden. "De leiding is ongeloofwaardig."

Reeds een jaar geleden vroeg de bond opheldering bij het management naar aanleiding van klachten door personeel. De Raad van Toezicht weigerde echter een extern onderzoek te starten, of een Arbodienstonderzoek toe te staan.

Regiobestuurder Vos stelt dat personeelsleden bang zijn te klagen over de toestand in het bejaardenoord: "Mensen zijn bang hun mond open te doen, want dat wordt als disloyaal opgevat door de leiding. Het personeel heeft tevens klachten over de salarisuitbetaling, dienstroosters, gebrek aan waardering, de hoge werkdruk, de lage professionaliteit van sommige medewerkers en de 'onheuse bejegening' door de leiding."

Maatregelen

Familieleden van de hoogbejaarde bewoners onderschrijven de klachten. In Rispinge wonen 88 bejaarden intern en zijn er 180 aanleunwoningen voor ouderen.

Algemeen directeur Gerben Bosgraaf van de Stichting Zorg en Service Smallingerland, waar Rispinge onder valt, zegt "verbaasd" te zijn over de klachten van de vakbond.

Bosgraaf erkent dat de instelling tot een klein jaar geleden grote problemen kende, waardoor de "zorgkwaliteit ernstig in het gedrang kwam". Volgens hem zijn er sindsdien echter "drastische maatregelen" genomen in overleg met de Gezondheidszorginspectie, de Raad van Toezicht, de ondernemingsraad en de werknemers.

Hij ontkent pertinent dat de instelling 'onhygiënisch' is. "We hebben sinds september schoonmaakprotocollen, waardoor het echt gigantisch is verbeterd."

De problemen rondom de zorgdossiers van bewoners erkent Bosgraaf ten dele: "Dat verloopt nog niet vlekkeloos, maar het wordt voortvarend opgepakt. Driekwart jaar geleden was de toestand veel ernstiger. Inmiddels is de hele zaak op de kop gegooid." Over de interne personeelsproblemen, zoals klachten over dienstroosters, zou momenteel worden gesproken tussen leiding en medewerkers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.