door Bart Olmer DRACHTEN - Verzorgingscentrum Rispinge in Drachten is een "vies, onhygiënisch" bejaardencentrum, waarin bewoners zeer slecht worden verzorgd. Dit stelt vakbond Abvakabo FNV-regio Noord, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd heeft het bejaardenoord onder "verscherpt toezicht" te stellen. De inspectie moet volgens de bond een "diepgaand, intern onderzoek" starten.

|
Het in opspraak geraakte verzorgingstehuis Rispinge in Drachten.
|
De vakbond stelt, op basis van een dik klachtendossier over ruim een jaar, dat de "toestand in de instelling onhygiënisch is, met smerig sanitair, niet verschoonde bedden, te weinig nachtgoed en te weinig incontinentiemateriaal voor de bewoners".
Over de bejaarden worden zorgdossiers niet goed bijgehouden, waardoor fouten worden gemaakt zoals het toedienen van verkeerde medicatie. De bond maakt zelfs melding van het niet verstrekken van maaltijden aan bewoners in de ziekenboeg. "Die waren domweg vergeten."
Een schrijnend voorbeeld van de ontoereikende hulp is het niet verzorgen van doorligwonden van de bejaarden. "Bewoners lijden hierdoor onnodig pijn en de kwaliteit van het leven komt op een bedenkelijk niveau", aldus regiobestuurder Jan Vos, die de 'onverantwoorde zorg' betitelt als "schandelijk".
Lastposten
De bond eist dat bij het inspectieonderzoek de anonimiteit van de 45 medewerkers wordt gegarandeerd. "Personeelsleden die problemen aankaarten worden door het management gestigmatiseerd en als lastposten bejegend. In het verleden werden individuele bondsleden door de directeur op dreigende en intimiderende wijze aangesproken na klachten", aldus de vakbond.
De bond stelt dat het personeel "zwaar gebukt gaat onder de werksituatie". De medewerkers zouden "alles doen om de bewoners een prettige levensavond te geven", maar daarin worden tegengewerkt door het management, dat volgens de bond "onvoldoende gezag" heeft de problemen de baas te worden. "De leiding is ongeloofwaardig."
Reeds een jaar geleden vroeg de bond opheldering bij het management naar aanleiding van klachten door personeel. De Raad van Toezicht weigerde echter een extern onderzoek te starten, of een Arbodienstonderzoek toe te staan.
Regiobestuurder Vos stelt dat personeelsleden bang zijn te klagen over de toestand in het bejaardenoord: "Mensen zijn bang hun mond open te doen, want dat wordt als disloyaal opgevat door de leiding. Het personeel heeft tevens klachten over de salarisuitbetaling, dienstroosters, gebrek aan waardering, de hoge werkdruk, de lage professionaliteit van sommige medewerkers en de 'onheuse bejegening' door de leiding."
Maatregelen
Familieleden van de hoogbejaarde bewoners onderschrijven de klachten. In Rispinge wonen 88 bejaarden intern en zijn er 180 aanleunwoningen voor ouderen.
Algemeen directeur Gerben Bosgraaf van de Stichting Zorg en Service Smallingerland, waar Rispinge onder valt, zegt "verbaasd" te zijn over de klachten van de vakbond.
Bosgraaf erkent dat de instelling tot een klein jaar geleden grote problemen kende, waardoor de "zorgkwaliteit ernstig in het gedrang kwam". Volgens hem zijn er sindsdien echter "drastische maatregelen" genomen in overleg met de Gezondheidszorginspectie, de Raad van Toezicht, de ondernemingsraad en de werknemers.
Hij ontkent pertinent dat de instelling 'onhygiënisch' is. "We hebben sinds september schoonmaakprotocollen, waardoor het echt gigantisch is verbeterd."
De problemen rondom de zorgdossiers van bewoners erkent Bosgraaf ten dele: "Dat verloopt nog niet vlekkeloos, maar het wordt voortvarend opgepakt. Driekwart jaar geleden was de toestand veel ernstiger. Inmiddels is de hele zaak op de kop gegooid." Over de interne personeelsproblemen, zoals klachten over dienstroosters, zou momenteel worden gesproken tussen leiding en medewerkers. |