De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Dodelijk vermoeid PSV mist kracht om Ajax over de knie te leggen: 1-1
Koeman: remise
met bijsmaak

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Ajacied Jan van Halst en PSV'er André Ooijer in gevecht om de bal...
EINDHOVEN - Ajax toonde zich in Eindhoven zichtbaar tevreden met de 1-1 in de topper tegen PSV. De vuisten gingen tenminste de lucht in, tanden werden bloot gelachen en enthousiaste Ajacieden feliciteerden elkaar uitbundig. Puur cijfermatig begrijpelijk, want de koploper van de KPN Eredivisie sloeg met het gelijkspel de aanval van de PSV'ers op de koppositie af. Gezien het wedstrijdbeeld evenzeer begrijpelijk, want de ploeg van Erik Gerets had het beste van het spel. Maar met PSV's voorgeschiedenis van de kwartfinale van de UEFA Cup in de hand een gemiste kans voor Ajax om de Eindhovenaren de definitieve knock-out te bezorgen in de competitie en de voorsprong op Feyenoord te handhaven.

"Maar ik moet eerlijk zijn", aldus Ronald Koeman namens Ajax. "Als er één ploeg aanspraak maakte op de overwinning, was het PSV. Pas in de slotfase merkte je dat ze op hun tandvlees liepen na alle fysieke en mentale ongemakken van donderdag tegen Feyenoord." Opvallend, PSV maakte er een slijtageslag van, waar je iets dergelijks van Ajax verwachtte. Slechts in het laatste kwartier zaten de Eindhovenaren er zodanig doorheen, dat het met de minuut meer ruimte weggaf aan de Ajacieden. Hoewel Ajax inmiddels met vier aanvallers speelde, lukte het nauwelijks een fatsoenlijke kans te creëren, laat staan dat doelman Ronald Waterreus tot het uiterste werd gedwongen. "We maakten in die fase de verkeerde keuzes", constateerde Koeman, die de euforie na de overwinning tegen Heerenveen weer enigszins de kop ingedrukt zag worden. "Je ziet dat wij als elftal moeten groeien om dit soort wedstrijden voetballend de baas te kunnen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Dolle vreugde in het Ajax-kamp na de treffer van Tomas Galasek. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Erik Gerets had zijn ploeg ervan weten te doordringen dat het alles of niets was met betrekking tot de landstitel na het 'mislukte' Europese avontuur. PSV ging als een dolle van start om een snelle openingstreffer te forceren en dan in z'n achteruit de rest van de wedstrijd af te wachten. "Ajax kreeg geen grip op ons en het duel, maar wij verzuimden te scoren in die fase", constateerde Gerets. Langzamerhand kon Ajax onder de druk vandaan komen. Op het middenveld liepen de PSV'ers Mark van Bommel en Wilfred Bouma zich de benen uit het lijf tegen drie Ajacieden.

In de 24e minuut kreeg Tomás Galásek, vervanger van de geblesseerde Steven Pienaar, de bal na een individuele actie van Andy van der Meyde. De Tsjech deed twee stappen, haalde verwoestend uit met z'n linker en liet Waterreus kansloos. Een doelpunt uit het niets. Het zou PSV knakken, werd door iedereen verwacht. Ajax zou met het aandringende PSV nog meer ruimte krijgen om naar een ruime overwinning te counteren. Niet dus, de Eindhovenaren toonden onvermoede veerkracht. Wellicht omdat Erik Gerets vier basiskrachten van donderdag langs de kant hield, waaronder Dennis Rommedahl en Mateja Kezman. Trainer Gerets: "Beiden gepasseerd."

Een van de vervangers heette Arnold Bruggink. Uitgerekend hij plaatste de bal met een vrije trap in de 35e minuut op de kruin van Jan Vennegoor of Hesselink. Hij kon koppen omdat André Bergdolmo zijn hoofd introk met de gedachte dat de bal achter zou lopen. Lange Jan zag zijn bal door de oplettende en uitblinkende André Ooijer achter Fred Grim geduwd worden: 1-1. Het gaf PSV de impuls zonder dat het Ajax wakker schudde.

"Daarom vond ik dat ik moest ingrijpen", aldus Koeman. Een opmerkelijke ingreep en eentje die achteraf niet voor herhaling vatbaar is. Vier maanden lang heeft de jongste Koeman zijn spelers een handvat gegeven in de vorm van een spelsysteem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers. Daarbinnen zou hij andere accenten leggen, maar het systeem en de organisatie werden gekenmerkt als zekerheid. Tot de rust tegen PSV.

De Braziliaanse middenvelder Maxwell maakte plaats voor spits Zlatan Ibrahimovic. "Maxwell speelde inderdaad heel goed, maar we deden helemaal niet mee in de wedstrijd. We misten dat extra beetje creativiteit van een Pienaar of Rafael van der Vaart op het middenveld. Vandaar dacht ik met een extra spits de opbouw van PSV te kunnen verstoren, waardoor we onder de druk van de PSV'ers uit zouden komen. Aanvallend zou je automatisch ook meer gevaar kunnen stichten en hoefden we ons niet te beperken tot de lange bal. Helemaal als je tegen het einde van de wedstrijd meer ruimte zou krijgen."

Waar Ronald Koeman tot dusver bijzonder veel succes oogstte met zijn ingrepen, was hij ditmaal minder 'gelukkig'. Het ging niet mis, alhoewel dat meer te maken had met het onvermogen van PSV om kansen om te zetten in doelpunten. Het openingsoffensief van de tweede helft viel als een bombardement te bestempelen. Alleen hield Fred Grim opnieuw zijn doel schoon. "Ik zou weer iets ondernemen na zo'n eerste helft, maar ik moet toegeven dat deze zet niet resulteerde in het beoogde resultaat. Al ben ik met het uiteindelijke resultaat tevreden. Met Feyenoord zijn we de kampioenskandidaat nummer één en kwalificatie voor de Champions League is een stuk dichterbij. Al weiger ik bij voorbaat de prijzen te verdelen. Wat als we eerste paasdag onverhoopt van Vitesse verliezen?"

Erik Gerets gelooft niet meer in zijn kansen en die van PSV. Bij hem overheerste begrijpelijkerwijs de teleurstelling. "Want we moesten winnen." Hij kon het zijn ploeg slechts kwalijk nemen dat ze tot niet meer dan één treffer kwamen, maar voor het overige? "En dan moet je achteraf, na zo'n gevecht, concluderen dat je prolongatie van de landstitel kan vergeten. Heel sneu, en dan druk ik me voorzichtig uit."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.