De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Scholen vliegende
vissen terroriseren
oceaanrace

   
 

MIAMI - Na in eerdere delen van de race te maken te hebben gehad met ijsbergen, huizenhoge golven, sneeuwstormen maar soms ook met dagenlange windstiltes, worden de deelnemers aan de Volvo Ocean Race nu belaagd door hele scholen vliegende vissen en door walvissen. Enkele zeilers zijn zelfs al aan dek geraakt door overvliegende vissen. Een dergelijke aanvaring kan soms behoorlijk pijnlijk zijn. In andere boten moeten de zeilers zelfs benedendeks op vissenjacht.

De zeilers die voor de vijfde etappe van de race rond de wereld momenteel onderweg zijn van Rio de Janeiro naar Miami, moeten ook flink op hun hoede zijn voor walvissen. Zo dook er het afgelopen weekeinde eentje op vlak naast de Assa Abloy. Het zou niet de eerste keer zijn dat een zeiljacht flink geraakt wordt door een opduikende walvis. Dit kan desastreuze gevolgen hebben.

Momenteel zijn de zeilers terechtgekomen in het Caraïbisch gebied. De finish van deze etappe in Miami wordt binnen enkele dagen verwacht, althans als de wind niet verder afneemt. In het gebied waar de zeilers momenteel koersen, wordt niet al te veel wind verwacht. Ook in de volgorde van de boten is de laatste dagen vrij weinig verandering gekomen. De grote favoriet, het Duitse jacht Illbruck, gaat nog altijd aan de leiding, hoewel ze gisteren een forse tegenslag te verwerken kregen.

Tijdens een zogenaamde gijp-manoeuvre nam de wind plotseling enorm toe, zeker 15 tot 20 knopen, waardoor de licht-weergenaker compleet aan flarden scheurde. Dit zou rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de relatief kleine voorsprong (zo'n 30 mijl) die de Illbruck heeft op zijn achtervolgers Assa Abloy en Tyco. Gistermiddag wist de Illbruck, met de Nederlander Dirk de Ridder aan boord, echter zelfs een paar mijl uit te lopen.

Dit kan zijn doordat het jacht net wat meer wind heeft dan de rest van het veld. Het vermoeden bestaat echter ook, onder andere bij de zeilmakerij die vrijwel alle deelnemers van zeilen voorziet, dat de Illbruck een tweede, identiek zeil mee aan boord heeft. Schipper John Kostecki zou dit echter niet hebben gemeld om zo de achtervolgers valse hoop te geven.

Posities van gisteren: 1. Illbruck, nog 619 mijl naar Miami, 2. Tyco, 29 mijl achterstand, 3. Assa Abloy, op 31 mijl, 4. SEB, op 68 mijl, 5. Amer Sports One, op 90 mijl, 6. News Corp, op 93 mijl, 7. Amer Sports Too, op 152 mijl, 8. Djuice, op 154 mijl.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.