De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Cupfighter heeft in stadsderby geen kind aan Sparta (0-5)
Feyenoord ruikt
de stal

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Pierre van Hooijdonk torent boven Sparta-doelman Victor Kros uit. Zijn kopbal zal voor de voeten van Jon-Dahl Tomasson vallen: 0-2.
ROTTERDAM - Feyenoord ruikt de stal en gaat in volle galop door waar het mee bezig is. Net op tijd is de ploeg in vorm voor de eindsprint die afgelopen donderdag al spraakmakend was en die gisteren een vette driepunter opleverde (0-5) tegen Sparta, het kleine broertje uit Rotterdam-West. Nog even en de kans zit er dik in, dat de enige stadsderby van Nederland de geest zal geven. Sparta zal immers alle zeilen moeten bijzetten wil het niet bij voorbaat kansloos zijn in de nacompetitie.

Tot die extra ronde zijn de voormalige Ridders van het Kasteel inmiddels wel veroordeeld. Van een derby was totaal geen sprake, want binnen een kwartier had de stuntploeg uit Zuid de overwinning reeds in de knip.

En dat was een regelrechte meevaller gezien het slopende UEFA-Cupgevecht tegen PSV. Normaliter kletst een tegenstander er dan ongenadig in. Niet Sparta, dat eigenlijk net zoveel kansen kreeg als Feyenoord, maar werkelijk geen deuk in een pakje boter schoot. Daarmee is de kern van het probleem bij Sparta wel aangeroerd; het ontbreken van een scherpschutter breekt de ploeg op.

Feyenoord weet daar wel raad mee. Pierre van Hooijdonk scoorde weer, Jon-Dahl Tomasson bleef niet bij hem achter, terwijl ook Brett Emerton, Paul Bosvelt en Leonardo I een greep in de ruif mochten doen. Laatstgenoemde verving de geblesseerde Robin van Persie. De Braziliaan greep de kans met beide handen aan en was een voortdurende plaag voor met name de Belg Davy De Fauw, tot voor kort wisselspeler bij Club Brugge. Voor Bert van Marwijk zal het straks moeilijk worden om een keus te maken met het oog op de eerste halve-finalewedstrijd om de UEFA Cup, volgende week donderdag tegen Internazionale in Milaan.

De Italiaanse opponent, die net als Feyenoord nog twee ijzers in het vuur heeft, had scout Franco Fontana naar de stadsderby gestuurd. Veel wijzer werd hij niet, want daarvoor was het krachtsverschil veel te groot. Toch was Van Marwijk niet gerust op een goede afloop. "Na die zinderende wedstrijd tegen PSV kon je zien dat de spelers vermoeid waren. Achteraf is het toch allemaal gemakkelijk verlopen. Ik ben blij dat we gewonnen hebben, waardoor we nog volop meedoen in de strijd om de landstitel."

Deze week kunnen zijn spelers hun rust pakken, want ook de enige Oranje-klant Paul Bosvelt heeft vanwege Feyenoords drukke programma bedankt voor de vriendschappelijke interland tegen Spanje. Door de kinderlijk eenvoudige zege en de puntendeling tussen PSV en Ajax telt Feyenoord weer volop mee. Wanneer het de inhaalwedstrijd tegen De Graafschap wint, staan de Rotterdammers zelfs weer bovenaan, omdat het doelsaldo ten opzichte van Ajax (+9) een stuk beter is.

Maar de vraag blijft óf Feyenoord op twee paarden kan blijven wedden. Want de naderende Europa-Cupwedstrijden tegen Inter zullen ongelooflijk veel kracht gaan kosten.

Daar bleek tegen Sparta echter bitter weinig van. Met hoofdrollen voor Van Hooijdonk en de Japanner Shinji Ono stond het binnen het kwartier al 0-2. Eerst rondde Emerton een voorzet van Bonaventure Kalou af, vervolgens sprong Van Hooijdonk hoger dan de kleine doelman Victor Kros en kon Tomasson het laatste tikje geven. Op Spangen liet het Feyenoord-legioen zich verder alleen nog horen. Nee, dit was Sparta onwaardig. IJzervreters als Verhoeven, Vilerius, Schilder, Ter Horst, Verhoeven en De Koning - alleen Spartanen uit een roemrijk verleden - had men nodig om dit Feyenoord te bespelen.

Kansen kreeg Sparta wel, maar de overtuiging was, zoals al het hele seizoen trouwens, weer eens ver te zoeken. En toen Feyenoord op een cruciaal moment (45e minuut) nog een keer toesloeg via het kopgrage hoofd van 'Big Pete', was de tweede helft natuurlijk een formaliteit. Het was Leonardo, die met een houdbaar schot voor 0-4 zorgde, terwijl Bosvelt nummer vijf achter de zielige Kros schoot.

Om moedeloos van te worden. Maar Frank Rijkaard weigert vooralsnog de handdoek in de ring te werpen. "Tot de allerlaatste wedstrijd zullen we er alles aan proberen te doen."

Hij is wel de enige die nog licht in de tunnel ziet. En Feyenoord? Dat leeft van wedstrijd naar wedstrijd. Zondag komt RKC Waalwijk op bezoek alvorens de trip naar Milaan op het programma staat. Feyenoord in deze vorm en samenstelling is nog lang niet uitgestunt.

Sparta-Feyenoord 0-5 (0-3). 6. Emerton 0-1; 14. Tomasson 0-2; 45. Van Hooijdonk 0-3; 48. Leonardo 0-4; 62. Bosvelt 0-5. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 10.570. Gele kaart: De Fauw (Sparta), Smolarek (Feyenoord).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.