JERUZALEM - Aan de vooravond van de bijeenkomst van de Arabische Liga woensdag en donderdag in Beiroet heeft de Israëlische regering nog altijd niet duidelijk gemaakt of ze toestemming zal geven aan de Palestijnse leider Jasser Arafat om de Arabische top te bezoeken.
Eerder stelde Israël als voorwaarde dat er een staakt-het-vuren tot stand zou moeten worden gebracht, maar daar is ondanks de inspanningen van de Amerikaanse gezant in het Midden-Oosten, Anthony Zinni, nog geen zicht op.
Gisteren kwamen in totaal negen Palestijnen en twee Israëliërs om het leven. Wel werd het overleg dat tot een bestand moet leiden gisteravond hervat.
Op het voorstel van de Israëlische premier Ariel Sjaron om zelf een bezoek te brengen aan de top in Beiroet, werd door de voorzitter van de Arabische Liga, Amr Moussa, gisteren lacherig gereageerd. "We moeten eerst maar eens beslissen of we Sjaron wel toestaan om Israël te verlaten en vervolgens of hij ook weer toestemming krijgt om terug te keren", zei Moussa, refererend aan de Israëlische opstelling ten aanzien van Arafat.
Sjaron verklaarde gisteren dat er vandaag, op basis van de onderhandelingen, een definitieve beslissing zal worden genomen door zijn veiligheidskabinet of Arafat kan gaan.
De regeringsleider eist dat de Palestijnse Autoriteit meer doet tegen de terreur die Israël treft. "Arafat zal Ramallah niet verlaten als hij niet optreedt tegen de terreur", aldus de Israëlische regeringsleider.
Ook stelt hij keiharde voorwaarden aan een mogelijke reis van Arafat naar Beiroet. Er moet een staakt-het-vuren zijn, in afwezigheid van Arafat mogen geen grote terreuraanslagen plaatsvinden en de Palestijnse president moet zich op de top onthouden van opruiende taal. Voldoet hij niet aan de voorwaarden dan kan de terugreis problemen gaan geven.
Het tegenhouden van Arafat zou bovendien veel kwaad bloed zetten in de Arabische wereld. In Beiroet wordt het vredesplan van de Saoedische kroonprins besproken. Een Israëlische weigering Arafat te laten gaan, zou als bewijs kunnen worden gezien dat Jeruzalem niet serieus nadenkt over het veelgeprezen plan.
De Arabische wereld lijkt redelijk eensgezind te zijn over het plan. Alleen Syrië zou nog dwars kunnen liggen. In Damascus gingen gisteren meer dan 100.000 mensen de straat op om te demonstreren tegen Israël en de Verenigde Staten.
(AP/Reuters)