De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Redding Textielgroep loopt
stuk op weerstand Ten Cate

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Textielgroep Twenthe is failliet. De textielonderneming kon niet van de ondergang worden gered nadat een reddingsplan deze week was vastgelopen. Volgens dat plan zou Ten Cate alsnog een meerderheidsbelang in de branchegenoot krijgen en een deel van de schulden overnemen. Ook zouden alle procedures (niet één maar vier) tegen het beursfonds en diens topman Loek de Vries worden gestaakt.

Het faillissement van het beursgenoteerde Textielgroep Twenthe treft in totaal 270 werknemers. Volgens de curator wordt voor de acht werkmaatschappijen naar een oplossing gezocht. Er zouden inmiddels potentiële kopers voor de dochters zijn. United Fabrics, met 83% van de aandelen de grootaandeelhouder achter Textielgroep Twenthe, wijt de ondergang van het bedrijf geheel aan beoogd partner Ten Cate. De twee partijen voeren al ruim een jaar een verbeten juridische strijd over nakoming van een vermeende samenwerkingsovereenkomst. Volgens United Fabrics zou Ten Cate daarbij opdrachten aan en het management van Textielgroep Twenthe verzorgen; het niet nakomen van deze overeenkomst wordt door de grootaandeelhouder als oorzaak van de neergang van het concern aangevoerd. Ten Cate ontkent dat zij een dergelijke verplichting is aangegaan.

Afgelopen woensdag werd bij de rechtbank in Almelo een ultieme poging gedaan om partijen tot elkaar te brengen en daarmee de ondergang van Textielgroep Twenthe te voorkomen. In een besloten zitting waren daarvoor alle betrokken partijen (o.a. banken, bewindvoerder, Ten Cate en United Fabrics) bij de rechter ontboden. Tijdens die zitting is volgens United Fabrics door de bewindvoerder een reddingplan ontvouwd, waarbij Ten Cate 60% van de Textielgroep Twenthe-stukken zou overnemen en alsnog het management op zich neemt. Ook zouden bankschulden door Ten Cate worden overgenomen, waarbij de schuld aan Dexia-dochter Artesia voor circa 50% zou worden kwijtgescholden. Het zou daarbij gaan om een bedrag van circa Hlf. 8 miljoen. Tevens zouden alle rechtszaken tegen Ten Cate en diens topman De Vries worden gestaakt. Het gaat daarbij om twee zaken van United Fabrics en twee zaken van Artesia tegen respectievelijk het beursfonds Ten Cate en de persoon De Vries. Bij Artesia was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

De advocaten van Ten Cate zouden twee ontbindende voorwaarden hebben bedongen. Artesia moest akkoord gaan met de schuldsanering en Ten Cate moest nog snel een boekenonderzoek bij de textielgroep kunnen doen. Volgens United Fabrics is er nadien niets meer van Ten Cate vernomen. De rechtbank kon daarop gisteren niet anders besluiten dan Textielgroep Twenthe naar het graf te dragen.

Ten Cate laat in een reactie weten niet inhoudelijk op het beraad van afgelopen woensdag te kunnen ingaan. "Dat is op nadrukkelijk verzoek van de rechter", aldus een woordvoerder. Wel erkent hij dat tijdsdruk de mogelijke redding parten heeft gespeeld. "Als we meer tijd hadden gehad, hadden we op een andere manier naar de zaak kunnen kijken. We moesten op een achternamiddag ja of nee zeggen. Na een eerste inschatting van onze kant hebben wij gemeend dat we deze zaak niet moesten voortzetten. Maar we hebben het bereidwillig bekeken."

United Fabrics denkt daar heel anders over. "Ik denk dat ze de schijn ophielden dat er met ze te praten viel", zegt Paul Smeets namens de grootaandeelhouder. "Maar ze willen de textielgroep gewoon niet overnemen."

Ten Cate heeft dit laatste herhaaldelijk bevestigd, maar volgens United Fabrics is er meer aan de hand. Op de achtergrond van het textieldrama speelt namelijk een slepende, verbeten strijd tussen de partijen. United Fabrics, dat uit een aantal private beleggers bestaat en mede is gefinancierd met geld van Dexia-dochter Artesia, beweert dat Ten Cate-topman De Vries in de jaren negentig zelf aan de wieg van het beleggingsvehikel heeft gestaan. De beleggingsclub was speciaal opgericht om de aandelen Textielgroep Twenthe onder te brengen, zegt Smeets. Het doel was volgens hem om Textielgroep Twenthe (technisch textiel, interieurstoffen) op termijn te laten samensmelten met Ten Cate (technisch textiel, rubberen rollers). Nadat De Vries zelf aan het Ten Cate-roer was komen te staan, zou hij Textielgroep Twenthe (waar hij tevens statutair directeur was) niet meer nodig hebben geacht om na een fusie bij Ten Cate als eerste man geparachuteerd te worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.