AMSTERDAM - De Europese Unie heeft zich gisteren stevig ingegraven voor een transatlantische handelsoorlog met de Verenigde Staten. Deze week hebben de VS importheffingen tot 30% gelegd op buitenlands staal, waardoor o.a. het Brits-Nederlandse Corus zwaar wordt getroffen.
Daarom wil de EU voor ruim $2 miljard aan tegenmaatregelen nemen, met name door heffingen te leggen op Amerikaanse textiel (jeans), staal en producten van citrusvruchten, zo bleek gisteren uit een lijst die de Europese Commissie naar de 15 hoofdsteden heeft gestuurd.
De lidstaten kunnen de lijst de komende dagen bekijken en desgewenst nog aanpassingen suggereren. Maar het blijft voorlopig nog ketelmuziek, de EU zal pas overgaan tot tegenmaatregelen (en daarmee is een handelsoorlog een feit) als de VS blijven weigeren Europa te compenseren voor de forse heffingen op importstaal.
Omdat de EU geen staal meer kan afzetten in de VS schiet zij er €2,5 miljard bij in en de commissie wil dat de VS voor precies dat bedrag importheffingen op andere Europese producten verlagen. De VS zeggen daar niet over te peinzen en de EU heeft nu volgens de WTO-regels de tijd tot 20 mei. Als de VS dan niet over de brug komen, wordt de definitieve lijst van Amerikaanse producten aan de WTO in Genève overhandigd en is een handelsoorlog tussen de VS en Europa een feit.
De woordvoerder van eurocommissaris Lamy (Buitenlandse Handel), Athony Gooch, weigerde gisteren bekend te maken welke Amerikaanse exporten het hardst worden getroffen. Eerder was gesuggereerd dat vooral de staten zullen worden getroffen waar president Bush moeizaam de verkiezingen won en de 'sunshinestate' Florida waar Bush' broer Jeb gouverneur is en waar veel fruitproducten vandaan komen.
Volgens Gooch laten de WTO-regels toe dat Europa vanaf 18 juni gerechtigd is tegenmaatregelen te nemen. Juist in de 'Rust Belt', de (zuidelijker) staten met verouderde staalindustrie, wil Bush dit najaar voor de Republikeinen de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden winnen en paait de kiezers met heffingen op buitenlands staal. Gooch weigerde gisteren echter te bevestigen dat vooral de staten Wisconsin, Pennsylvania, West Virginia, North Carolina en Florida getroffen zullen worden door de Europese tegenmaatregelen. Maar hij zei wel dat de VS in het verleden over ruzies betreffende Amerikaans hormonenvlees en bananen, Franse kaas en wijn hadden aangepakt omdat Frankrijk de leider is van het Europese protectionisme.
Verder dreigt er 16 miljoen ton staal gedumpt te worden op de Europese markt omdat dat staal de VS niet meer in kan. Om die stroom te keren, wil de EU ook heffingen op dat dumpstaal leggen tot 30%.