MONTERREY - Leiders van arme landen hebben op de VN-top in de Mexicaanse stad Monterrey hun rijke tegenpolen gewaarschuwd dat zij moeten betalen voor een wereld die vrij is van terrorisme. Leiders van rijke landen zeiden op hun beurt dat ze eerst resultaten willen zien voordat zij bereid zijn meer geld te geven.
De Amerikaanse president George Bush legde een verband tussen armoede en terrorisme tijdens zijn toespraak op de internationale conferentie over ontwikkelingshulp. Bush presenteerde een hulpprogramma voor landen die corruptie bestrijden en hun markten openden. Ook deed de Amerikaanse president een oproep aan de andere rijke landen om handelsbarrières neer te halen. Hij noemde op de slotdag van de vijfdaagse conferentie dit de beste manier waardoor ontwikkelingslanden zichzelf konden helpen.
Bush omschreef de Verenigde Staten als een rolmodel, ondanks beschuldigingen van grote handelspartners van Amerika, die een deel van het beleid van Washington protectionistisch noemen.
"Ik ben vandaag hier om de belofte van de Verenigde Staten te herbevestigen hoop en kansen te bieden aan de armen van de wereld, " aldus Bush. "We vechten tegen armoede omdat hoop een antwoord is op terreur."
Speech
Volgens de Franse president Jacques Chirac lijken de arme landen de boodschap begrepen te hebben. "De ontwikkelingslanden hebben zich ingezet om economische groei te stimuleren door goed beleid en privé initiatief."
Vlak voordat Bush zijn speech hield, vertrok de Cubaanse president Fidel Castro van de conferentie. De VS-afgevaardigde zou volgens een anonieme Amerikaanse diplomatieke bron de zaal moeten verlaten op het moment dat Castro het woord zou krijgen. De Amerikaanse gezant deed dit, maar onduidelijk was of dit de reden was van Castro's vroegtijdige vertrek van de top.
Onaanvaardbaar
Volgens Ricardo Alarcon, de president van het Cubaanse Nationale Assemblee, was er "voor een zichzelf respecterend land als Cuba een onaanvaardbare situatie gecreëerd".
Castro viel de rijke landen aan omdat de laatste van de arme landen een bepaalde voorwaarden stellen zoals het bestrijden van corruptie, voordat zij hulp kunnen ontvangen.
"Je kan de arme landen niet de schuld geven van deze tragedie. Het waren niet zij die eeuwenlang hele continenten veroverden en plunderden. Zij koloniseerden niet, noch introduceerden zij slavernij of modern imperialisme. Zij waren," volgens Castro, "het slachtoffer hiervan."
De meeste deelnemers aan de conferentie waren het erover eens dat het bij elkaar krijgen van wereldleiders, zakenlui en activisten om te praten over de bestrijding van armoede het voornaamste resultaat van de top was. |