De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Goliath op tijd opgeknapt
   
 

door Mascha de Jong DEN BOSCH - Nadat Nederlands kampioene Gonnelien Rothenberger-Gordijn afzegde voor de wereldbekerfinale dressuur - haar paard Jonggor's Leonardo da Vinci heeft hartproblemen - is Arjen Teeuwissen plotsklaps favoriet voor het veeleisende eigen publiek in de Bossche Brabanthallen.

Immers twee jaar geleden zagen de bezoekers van Indoor Brabant de afgetreden dressuurkoningin Anky van Grunsven dezelfde prijs nog in de wacht slepen. Maar om nou te zeggen dat Teeuwissen door al deze wetenschappen strakgespannen billen heeft? "Valt wel mee hoor. De uitdaging is weer eens ouderwets groot. Na een jaar met voornamelijk tegenslag, zit het de laatste weken weer eens heel behoorlijk mee. Dan wordt het verrijden van een wereldbekerfinale ook in één keer een stuk interessanter."

Joep Bartels, directeur wereldbeker dressuur, noemt het verlies van zijn publiekstrekker Gothenberger onontkoombaar. "We hebben in de paardensport nou eenmaal met bijzonder gevoelig materiaal te maken. Gonneliens afzegging is niet leuk, maar het valt niemand te verwijten. We kunnen alleen maar hopen dat het snel goed komt met Leonardo."

Arjen Teeuwissen kan erover mee praten. De pupil van Sjef Janssen, partner van Anky van Grunsven, werd ook maandenlang achtervolgd door blessureleed van zijn paard. Een verschoven ruggenwervel leverde Gestion Goliath zoveel pijn op, dat het paard afgelopen winter behandeld moest worden. De combinatie staat pas weer sinds twee weken volop in de schijnwerpers. Teeuwissen: "In Parijs kon-ie pas weer voluit gaan. Net op tijd, want daar werd de laatste kwalificatiewedstrijd gereden voor deze finale in Den Bosch. Hoewel het bij lange na niet perfect ging, was ik zeker niet ontevreden over zijn vorm. Goliath heeft duidelijk geen last meer van zijn rug. Je merkt alleen nog wat naweeën. Zijn conditie is bijvoorbeeld niet optimaal. Maar daar maak ik me niet echt druk om. De opgaande lijn is weer waarneembaar, dat is het belangrijkste."

In de Franse hoofdstad was het een Spaanse die Teeuwissen de pas afsneed. Terwijl hij genoegen moest nemen met het zilver, zag hij Beatriz Ferrer-Salat met Beauvalais het hoogste podium opstappen. Teeuwissen schouderophalend: "Een tweede plaats was voldoende om mee te mogen doen met de wereldbekerfinale dressuur. Ik was dan ook niet echt teleurgesteld. Ik kom haar trouwens hier in Den Bosch ook weer tegen. Goliath is in de tussenliggende twee weken in ieder geval alleen maar beter gaan rijden. In zijn huidige vorm kan ik volgens mij veel meer tonen dan in Parijs. Dus dat kan nog leuk worden."

Joep Bartels hoort het handenwrijvend aan. "Vroeger had je in de dressuur alleen maar de Nederland-Duitsland-strijd. Nu wint opeens een Spaanse. Steeds meer landen spannen zich in op mondiaal niveau aan te klampen. Wij hebben tijdens deze finale alleen al een nationaliteit of acht lopen. De absolute favorieten, zoals in de tijd van Anky, zijn er bijna niet meer. Dat maakt de strijd een stuk spannender."

Om de spanning te verhogen, hebben Bartels en consorten tijdens Indoor Brabant trouwens nog een primeur ingebouwd: De Grand Prix, die vandaag wordt verreden, geldt niet meer voor het eindresultaat. De 'verplichte kür' is alleen nog maar belangrijk voor de startopstelling tijdens de Kür op Muziek, de enige wedstrijd die in de einduitslag wordt opgenomen. Bartels: "Degenen die hun eerste dag dus verzieken, hebben nog niets verloren. De vorm van de dag, die van zondag dus, bepaalt de uiteindelijke winnaar."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.