De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  KONING VAN DE KUIP
   
 

ROTTERDAM - Wat een wedstrijd, wat een ongelooflijke avond voor het Nederlandse voetbal! Uit het niets wist Feyenoord zich gisteravond een plaats in de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi te verschaffen. Uit het niets? Dat kun je wel stellen. In de toegevoegde speeltijd kopte Pierre van Hooijdonk Feyenoord naast PSV, nadat Mark van Bommel de Eindhovenaren met een zondagsschot op 0-1 had gebracht. Uiteindelijk passeerden er een verlenging en een strafschoppenserie voordat Feyenoord de klus kon klaren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)
Het moment. Pierre van Hooijdonk zet de wedstrijd in de slotseconden op z'n kop. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Een tweede breekpunt in de wedstrijd was de tweede gele kaart die Van Bommel in de verlenging kreeg, waardoor PSV met tien man verder moest. Feyenoord kon er niet van profiteren, zodat strafschoppen er tenslotte aan te pas moest komen. In deze loterij bleef Feyenoord ijskoud en daarom kan de ploeg vandaag gespannen afwachten wie er nu op de 'Road to Rotterdam', waar op 8 mei de finale plaatsvindt, de volgende tegenstander is.

Het was zonneklaar dat er vanaf een uur of acht explosiegevaar in De Kuip zou bestaan, zo hoog was het verwachtingspatroon voor deze unieke tweekamp. Iedereen was razend nieuwsgierig hoe de herhalingsoefening zou uitpakken na de 1-1 vorige week in Eindhoven.

Ondanks de hooggespannen verwachtingen gebeurde er werkelijk niks in de eerste helft; het was een aanfluiting voor wat Europa-Cupvoetbal betreft. Oké, Feyenoord hoefde niet, maar PSV liet op Kezman na zien dat het eveneens niet in goeden doen was. Toch probeerde de ploeg er nog het beste van te maken, Feyenoord daarentegen zweerde bij de 0-0. Een stand die recht gaf op de halve finales. Maar dat was te min voor de Rotterdammers, die absoluut niet overweg konden met de gigantische ambiance.

PSV was in die fase feller en begreep eerder de ernst van de situatie dan Feyenoord. Het was de jonge Robin van Persie die als eerste aan de deur rammelde. Zijn schuiver ging echter tot verdriet van het roodwitte gezelschap naast. En ja, waar was het wachten tenslotte op? Zou 'Big Pete' eindelijk zijn pantoffel kunnen zetten achter een soepel lopende aanval? Nee hoor, de beide grootmachten waren ongelooflijk lief voor elkaar. Geen seconde hadden de fans maar het idee, dat Feyenoord zou toeslaan. Het wachten was op die ene geniale pass, op die verrassende opening die in een keer deze, tot dan slome EC-wedstrijd tot ontploffing zou brengen.

De spanning bleef, daar PSV in wezen niets te verliezen had. De Brabanders hadden immers drie ijzers in het vuur, te weten de UEFA Cup, de landstitel en de Amstel Cup. Voorwaar een uitdaging die er niet om loog. Maar net als Feyenoord kon de ploeg van Erik Gerets niet die 'schwung' brengen die inherent is aan het fenomeen Europa Cup.

De Belgische keuzeheer onderkende de patstelling als eerste door middenvelder Theo Lucius op te offeren voor de meer aanvallend ingestelde Adil Ramzi. In deze fase betrof het een gok. Maar wat moest Gerets? Zijn ploeg moest wel een gokje wagen voor wat betreft overleven in het UEFA-Cuptoernooi. Feyenoord vond het wel prima zo; het kwam nauwelijks in gevaar en koesterde de in Eindhoven verworven 1-1 als een schat van goud. Dat zowel PSV als Feyenoord elkaar tot uitentreuren hadden bespioneerd, maakte het spel er niet beter op. En opdat Ebi Smolarek meer defensieve kwaliteiten werden toegedicht dan 'junior' Van Persie, mocht de Poolse neo-international aan de bak. Het zette weinig zoden aan de dijk.

Wat heet! Een kwartier voor tijd deed Mark van Bommel het licht uit in De Kuip. De schoonzoon van Feyenoords trainer Bert van Marwijk haalde vanaf zeker 25 meter schitterend uit: 0-1. Daarmee was de kous af en de halve finale voor PSV een feit. Het had voor Feyenoord nog erger kunnen worden, ware het niet dat Kezman de 0-2 liet liggen. Het was volstrekt onlogisch dat Feyenoord Smolarek bracht in plaats van de kwikzilverige Braziliaan Leonardo. Het was wikken en wegen, maar Feyenoord leek de grootste sof sinds tientallen jaren te beleven.

Leek? Welnee! Menig schietgebedje vond er plaats, toen de Engelse arbiter Barber na de 90e minuut nog liet doorspelen. Dribbelend ging invaller Johan Elmander er op de rechterflank vandoor, waarna Pierre van Hooijdonk (wie anders?) alsnog de gelijkmaker achter Ronald Waterreus kopte. Wat een apotheose, wat een verschrikkelijk mooi slot van deze voor Nederlandse begrippen unieke tweekamp!

De kaars van dit opwindende cupgevecht was echter nog lang niet opgebrand. Want Mark van Bommel kreeg zijn tweede gele kaart, dus rood en PSV restte niets anders dan hopen en bidden dat het de strafschoppenserie zou halen. Het venijn zat deze avond in de staart en zelden zullen de dikke 40.000 fans in De Kuip en miljoenen liefhebbers voor de buis zo genoten hebben. Dit was topentertainment van de bovenste plank, zelden vertoond op de Nederlandse velden. Op het puntje van hun stoel volgden de toeschouwers tenslotte de beslissende strafschoppenserie, waarin PSV'er Georgi Gakhokidze zijn inzet gekeerd zag worden door Edwin Zoetebier. Niet toevallig was het de 'man van de avond' Pierre van Hooijdonk die de beslissende vijfde penalty benutte en zo Feyenoord naar de semi-finale schoot.

Feyenoord - PSV 1-1 Feyenoord w.n.s 5-4 (0-0). 76. Van Bommel 0-1, 90. Van Hooijdonk 1-1. Scheidsrechter: Barber (Eng). Toeschouwers: 43.000. Rode kaart: 94. Van Bommel (PSV/2x geel). Gele kaart: Kalou, Ono (Feyenoord), Faber, Bogelund, Heintze (PSV).

Feyenoord: Zoetebier; Emerton, Paauwe, Van Wonderen en Rzasa (85. Leonardo); Bosvelt, Tomasson (85. Elmander) en Ono; Kalou, Van Hooijdonk en Van Persie (70. Smolarek).

PSV: Waterreus; Bogelund, Faber, Ooijer en Heintze; Rommedahl (77. Gakhokidze), Van Bommel, Bouma en Lucius (64. Ramzi); Kezman en Vennegoor of Hesselink (90. Bruggink). Eerste wedstrijd 1-1. Feyenoord door naar halve finales.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.