De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  New York nerveus
   
 

NEW YORK - Nervositeit domineerde gisteren de handel op de Amerikaanse effectenbeurzen. Vrees voor een naderende renteverhoging en wederom opspelend 'enronitis' bepaalden de stemming. Koersherstel in de chipsector leidde tot een hogere Nasdaq. Vooral General Electric (GE) zorgde ervoor dat de Dow Jones Industrials Index de dag met verlies moest afsluiten.

De Dow Jones Industrials Index sloot uiteindelijk 21,73 punten (oftewel 0,2%) lager op 10.479,84. De Nasdaq zette een winst neer van 35,95 punten (2,0%) op 1868,82.

Op Wall Street waren veel ogen gisteren gericht op GE. Sommige marktpartijen trokken de AAA-kredietstatus van het elektronicaconcern in twijfel. Andere handelaren zijn bang dat GE, qua marktkapitalisatie het grootste bedrijf ter wereld, onvoldoende kan laten zien waar zijn winst vandaan komt. "GE staat niet bekend als het bedrijf met de meest transparante boekhouding", liet een fondsenmanager weten tegenover persbureau Bloomberg.

Amerikaanse beleggers, die na de ondergang van energieconcern Enron de schrik al behoorlijk in de benen hadden, namen gisteren massaal afscheid van hun stukken GE. Het aandeel sloot met een verlies van $1,35 op $37,45. Dat gebeurde bij een omzet van maar liefst 42 miljoen stukken.

AOL Time Warner liet eveneens $0,55 liggen op $24,65. Zakenbank Lehman Brothers verlaagde de winsttaxaties voor het mediaconcern vanwege de slechte situatie op de advertentiemarkt.

De aandelen in de chipsector herstelden van het verlies dat ze woensdag opliepen toen een analist van zakenbank Salomon Smith Barney zich negatief uitliet over de vooruitzichten van Intel. De grootste chipproducent ter wereld krabbelde gisteren op met een koerswinst van $0,87 op $31,40. Ook aartsrivaal Advanced Micro Devices kreeg er $0,32 bij op $14,49. Chipmaker Micron Technologies lag eveneens goed in de markt met een winst van $2,01 op $34,51.

Voor Philip Morris (+$1,28 op $53,31) was er goed nieuws. De sigarettengigant won in de VS een rechtszaak die was aangespannen door de nabestaanden van een roker.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.