De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bij De Vries Robbé wordt fiscus straks huilende derde

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Niet de belegger, maar de fiscus wordt straks huilende derde bij De Vries Robbé Groep (DVRG). Tenminste, als het aan de nieuwe 'machthebbers' ligt. Via participaties in al dan niet bevriende bedrijven wil het beursfonds zijn compensabele verliezen te gelde maken. Maar eerst moeten de aandeelhouders €6 miljoen ophoesten.

Het was weer zo'n typische DVRG-jaarvergadering, gisteren in Rotterdam. Rommelig, amateuristisch en met een bont gezelschap achter de tafel: VVD-statenlid Cor van der Maarel trad op als bestuursadviseur, belegger van het eerste uur Jac Verkleij was president-commissaris. Centraal stond grootaandeelhouder en kersvers directeur George Tóth, met in zijn entourage alles en iedereen filmende, fotograferende en tapende medewerkers. "Dat is altijd handig voor in de rechtszaal", legde één van hen uit.

Procederen is jarenlang dé feitelijke kernactiviteit van de lege huls geweest. En ook nu nog dreigen (na het vernietigende recente vonnis van de Hoge Raad) nieuwe zaken. Maar als het aan Tóth ligt, wordt er binnenkort weer gewoon geld verdiend. Zij het via vooralsnog schimmige constructies. De nieuwe eenmansdirectie Tóth (die eerder tevergeefs trachtte Newconomy op te kopen) wil aan het lege beursfonds twee holdings plakken: een voor participaties in onroerendgoedbeleggingen en projectontwikkeling, en een voor deelname in allerhande hightech/telecom en metaalbewerkingsbedrijven. De ondernemingen in kwestie zijn bevriende bedrijven of bedrijven waarin Tóth zelf belangen heeft.

In ruil voor de participatie moet de partner een "managementfee" van tien procent aan DVRG afdragen. Niet dat het beursfonds zich actief met het beleid bemoeit, zegt Tóth, "maar dit is de enige manier om het onbelast te houden".

De onderneming waarin DVRG participeert kan die 10%-fee als kosten opvoeren en betaalt zo dus minder belasting. Maar ook van het beursfonds zal de fiscus niet rijker worden: door de aanzienlijke compensabele verliezen (over 2000 werd een verlies geleden van Hlf. 5,3 miljoen en ook in 2001 schrijft het bedrijf rode cijfers) is DVRG voor miljoenen aan belasting vrijgesteld.

De fiscus wordt zo huilende derde, maar het is onzeker wat de uitkomst voor beleggers zal zijn. Tóth zette de aandeelhouders gisteren, tot ongenoegen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), namelijk voor het blok: of er komt een converteerbare lening van €6 miljoen om de vermogenspositie van DVRG te versterken, of de onderneming gaat failliet. Volgens de directeur had hij inmiddels al toezeggingen binnen voor een bedrag van €2 miljoen. De overige €4 miljoen betaalt de directeur naar eigen zeggen "desnoods zelf".

Op een komende vergadering in juni wordt bekend in hoeverre de plannen van Tóth daadwerkelijk levensvatbaar zijn. Opmerkelijk was in dat verband het lijstje mogelijke partners: daarop prijkte ook de naam van silobouwer Van Mook Holland BV. De gisteren in Rotterdam aanwezige eigenaar Leo van Mook heeft onlangs met een nieuwe miljoenenclaim tegen het beursfonds gedreigd en bleek van Tóths lijstje niet te weten. "Ik denk dat wij gewoon eens moeten praten", sprak de DVRG-directeur tegen Van Mook. Die leek plots zeer voor rede vatbaar.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.