De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Robeco claimt plaatsje in Europese bankschappen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Robeco wil de verkoop van zijn fondsen via andere financiële instellingen in Europa sterk opvoeren. Jammer genoeg is de Rotterdamse vermogensbeheerder hiervoor een veel te kleine en onbekende speler in de ogen van veel grootbanken. Daarom wil Robeco binnen vijf jaar tot de topvijftien van Europa behoren. "Wat reputatie betreft zitten we al in die regionen. Nu alleen nog de bijbehorende omvang", aldus de nieuwe bestuursvoorzitter Géry Daeninck.

Het afgelopen boekjaar sloot bepaald niet goed aan bij het ambitieuze groeipad van Robeco. De nettowinst van de Rabo-dochter gierde door het slechte beursklimaat met 40% omlaag tot €90,7 miljoen. Het totale beheerde vermogen steeg tot €105 miljard. Zonder de overname van Harbor Capital Advisors was er echter sprake van een teruggang.

De Belg Daeninck, tot voor kort financieel directeur en sinds begin dit jaar voorzitter van de groep, deed zijn uiterste best om het recordverlies in perspectief te zetten. "We zijn hiermee weer terug op een normaal niveau beland. Het jaar 2000 was uitzonderlijk goed. We zaten volop in de internethype en boekten enorme winsten tot in het vierde kwartaal. In 2001 kregen we vervolgens alles over ons heen. Het was een rotjaar. Zo beroerd is het sinds de eerste oliecrisis, halverwege de jaren zeventig, niet meer geweest."

Door de slechte rendementen op de aandelenmarkten verdampte het aan de performance gekoppelde fondsvergoeding van €103 miljoen in 2000 tot €13 miljoen in het afgelopen jaar. Bovendien nam het aantal transacties van klanten sterk af, waardoor de transactie-inkomsten eveneens omlaag duikelden.

De winstval van 40% valt eigenlijk nog mee, aangezien Robeco in het afgelopen jaar een enorme belastingmeevaller meepakte. Een jaar geleden moest het bedrijf nog ruim €80 miljoen aan de fiscus afstaan. In 2001 was dat nog maar €11 miljoen. "In feite hebben we afgelopen jaar geen cent belasting betaald. Dat had te maken met de afschrijving van goodwill en fiscale voordelen uit de overname van WPG", aldus Daeninck.

Robeco wil de voorgenomen groei realiseren met vooral autonome groei, daarnaast acquisities en een alliantie met een grote Europese speler. Een acquisitie staat op stapel in het Verenigd Koninkrijk. De tijd is goed voor het doen van overnames, meent Robeco. "Er staan veel bedrijven in de etalage. En net als bij de huizenmarkt staan ze momenteel langer in de verkoop. Helaas zien we de prijzen nog niet dalen."

Na afloop van de cijferpresentatie biechtte de bestuursvoorzitter op dat de accentverschuiving naar autonome groei van de onderneming met name bedoeld is voor de eigen achterban. Volgens Daeninck is Robeco allesbehalve een op verkoop gerichte organisatie. "Er heerst hier te vaak een sfeer van 'als we willen groeien dan leggen we toch ergens gewoon een berg geld op tafel'. Ik wil onze mensen aanzetten tot het benutten van de enorme capaciteit van dit concern", aldus Daeninck.

Robeco maakte gisteren eveneens de overname van de hedgefund manager Transted bekend. Dit Rotterdamse bedrijf, beheert €310 miljoen en past in het streven van Robeco om meer gespecialiseerde fondsen op de markt te brengen. Robeco heeft een minderheidsbelang van 49% genomen in Transted, met het oogmerk over vijf jaar alle aandelen in handen te krijgen.

Tegen het eind van het lopend jaar verwacht Robeco herstel op de Amerikaanse aandelenmarkt. Europa zal iets later volgen, meent Daeninck. "Onze aandelenportefeuilles staan gepositioneerd om van economisch herstel te profiteren. Maar we verwachten allesbehalve een continue opgaande lijn. Het wordt een jaar van vallen een opstaan. Dat vereist een koelbloedige houding: ook bij tegenvallers moeten we vast houden aan onze oorspronkelijke visie."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.