De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ondergang bouwconcern Holzmann onvermijdelijk
   
 

AMSTERDAM - Alle pogingen zijn mislukt om het noodlijdende Duitse bouwconcern Philipp Holzmann overeind te houden. Het op een na grootste bouwbedrijf van de Bondsrepubliek heeft gisteravond laat uitstel van betaling moeten aanvragen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Duitse bouwvakkers demonstreren tegen hun dreigend ontslag. (Foto: EPA)
Met de ondergang van de uit 1849 daterende onderneming, die aan 23.000 mensen werk biedt, staat Duitsland aan de vooravond van een van de grootste faillissementen uit de naoorlogse geschiedenis.

Het drama Holzmann, dat twee jaar geleden nog door persoonlijk ingrijpen van kanselier Gerhard Schröder op het laatste moment kon worden voorkomen, was gisteren direct aanleiding tot een stevige woordenstrijd tussen oppositie en regering in de bondsdag. Een consortium van zestien banken liet zich destijds verleiden om ruim twee miljard euro in de kas van Holzmann te storten. Maar de bouwput was bodemloos, zoals duidelijk werd uit de steeds hoger oplopende verliescijfers. De christen-democraten verweten de kanselier wel als redder in de nood te komen opdraven als een grote onderneming ten gronde dreigt te gaan, maar geen hand uit te steken als middenstanders in de problemen zitten. Daardoor zouden in de afgelopen twee jaar bij kleine bouwondernemingen in Duitsland meer banen verloren zijn gegaan, dan er destijds door het toedoen van Schröder bij Holzmann werden gered. Honderden teleurgestelde werknemers van het noodlijdende bedrijf demonstreerden gistermiddag in Frankfurt voor de kantoren van de Commerzbank en de Dresdner Bank, die niettemin volhardden in hun weigering het reddingsplan van de Deutsche Bank te ondersteunen. Dat voorzag in het afschrijven van een deel van de schuld (inmiddels meer dan anderhalf miljard euro) en het verlenen van nieuwe kredieten.

De bank van bestuursvoorzitter Rolf Breuer, de grootste aandeelhouder en schuldeiser, had kort tevoren bekend- gemaakt nog eens €50 miljoen extra in Holzmann te willen steken, waarmee de zwarte- piet in handen kwam van de weigerachtige concurrentie.

De ondergang van Holzmann werd feitelijk al jaren geleden ingeluid door mismanagement. Het heeft de afgelopen twee jaar analisten verbaasd dat zelfs onder leiding van de Deutsche Bank het tij niet kon worden gekeerd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.