De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Versatel dwingt onwillige obligatiehouders tot ruil

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Voor obligatiehouders bij het telecombedrijf Versatel lijkt het slikken of stikken: óf ze gaan massaal vrijwillig akkoord met een voorstel tot omwisseling van hun stukken in aandelen en contanten óf Versatel gaat via een gerechtelijke procedure alsnog proberen het voorstel tot omwisseling er door te drukken.

Dat bleek gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Een presentatie, die vrijwel geheel in het kader van het terugdringen van de torenhoge schuldenlast van €1,7 miljard stond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x346, 25kb)

Lukt de omwisselingoperatie dan zou de schuld tot €17 miljoen zijn teruggebracht, wat Versatel op jaarbasis bijna €150 miljoen aan rentelasten scheelt. Aan interest zou de onderneming dan nog maar €1,5 miljoen hoeven te betalen.

Versatel kwam met een eerste plan tot omwisseling van de obligaties in aandelen in oktober vorig jaar. Dat stuitte op de nodige kritiek. De onderneming is nu, zoals we gisteren al aankondigden, met een voorstel gekomen dat volgens financieel-directeur Mark Lazar 'in het belang van alle belanghebbenden' is en financieel aantrekkelijker is dan het eerste voorstel. Versatel wil nu minimaal 99% van de obligaties, verdeeld over 7 verschillende leningen, aangemeld krijgen. Bij het eerste voorstel was dat minimumpercentage 90.

Voor die obligaties krijgen zij, samen met een premie voor 'snelle beslissers' van €40 miljoen, in totaal €350 miljoen in contanten (was aanvankelijk €310 miljoen) plus een belang van 80% van het aandelenkapitaal van de kabelaar. De bestaande aandeelhouders, die dus 20% van het kapitaal hebben, kunnen kun belang nog vergroten tot 24% als zij de warrants gebruiken, die toegekend worden ter compensatie voor de grote verwatering die door de uitgifte van 360 miljoen nieuwe aandelen ontstaat. Over dit bod is volgens Versatel-topman Raj Raithatha met een aantal grote beleggers, verenigd in een comité van obligatiehouders en 33% van de obligaties vertegenwoordigend, al overeenstemming bereikt. De groep ('committee') zou volgens Lazar goede betrekkingen onderhouden met andere obligatiehouders. In totaal zouden zij (committee en derden) een belang van 74% in de uitstaande obligatieleningen hebben. Getracht wordt nu om ook de rest over de streep te trekken. Lazar is ervan overtuigd, dat dit zal lukken, al dan niet met hulp van de rechter. Want wordt er tussen de 75 en 99% van de obligaties aangemeld dan vraagt Versatel surseance van betaling aan. In de Verenigde Staten is dat een status volgens 'chapter 11'. Op die manier kunnen onwillige obligatiehouders alsnog tot omwisseling worden bewogen. Wordt er minder dan 75% van de obligaties aangemeld dan wordt het bod ingetrokken.

Als alles meezit, dat wil zeggen als de Amerikaanse toezichthouders (de SEC, Securities and Exchange Commission) niet alle documenten van Versatel opnieuw gaat besturen, dan kan de ruil snel worden afgerond. Bij de eerste plannen van oktober vorig jaar deponeerde Versatel al een groot aantal documenten bij de SEC. Versatel wil het bod minimaal 20 werkdagen openhouden.

Als het bod slaagt (en Versatel dus een groot bedrag in contanten heeft moeten betalen) dan denkt Lazar nog financiële ruimte te hebben voor ongeveer 12 maanden. Dan zal er weer nieuw werkkapitaal moeten worden aangetrokken, voor zover nu bekend zal dat zo'n €50 miljoen kunnen zijn.

Het kabelbedrijf heeft het afgelopen jaar opnieuw zware verliezen geleden. Het nettoverlies schoot in het vierde kwartaal van €80,7 miljoen naar €104,9 miljoen en kwam over het gehele jaar uit op €378,6 miljoen tegen €421,3 miljoen over 2000. De omzet steeg met 41% tot €256 miljoen.

Na een onderbreking in de handel stortte de koers van het aandeel gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs volledig in: bij het sluiten van de markt noteerde Versatel €0,54, dat was liefst 27% (€0,20) onder het slot van dinsdag. Vanwege het negatief eigen vermogen verkeert het fonds, dat ooit tot de AEX-fondsen behoorde maar nu door het leven gaat als Midkapper, al enige tijd op het strafbankje van de beurs. Binnen drie maanden moet daarin verandering komen, anders wordt Versatel uit de Midkap-index verwijderd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.