De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak reageert lauw op Wall Street
   
 

AMSTERDAM - Telecombedrijf Versatel had het gisteren zwaar te verduren op de Amsterdamse effectenbeurs. Slechte jaarcijfers in combinatie met een dreigend surseance van betaling maakten dat een groot aantal beleggers gisteren van het aandeel afwilden. Versatel verloor zodoende bijna eenderde van de waarde. De AEX sloot de dag ondanks de eerdere verliezen op Wall Street marginaal lager met een verlies van 0,69 punt op 521,19. De Midkap ging 0,78% achteruit, ofwel 4,03 punten op 513,50.

De handel in Versatel werd gisteren voor enkele uren stilgelegd. Het noodlijdende kabel- en telecombedrijf zou voorbeurs met cijfers komen, maar stelde dit uit tot aan het eind van de ochtend. Aanleiding vormde het uitgelekte nieuws over een nieuw saneringsplan van het bedrijf om onder de schuldenlast van €1,7 miljard uit te komen. Tegen het middaguur werd de handel in Versatel hervat en onmiddellijk bleek wat de beleggers van de nieuwe ontwikkeling vonden. Het aandeel viel 15% terug Uiteindelijk sloot Versatel ruim 27% lager op €0,54. Van de AEX-fondsen was KPN gisteren opnieuw de grootste stijger (4,6% op €5,94) vanwege gunstiger vooruitzichten. Postbezorger TPG veerde op met 2,75% door een gunstige uitspraak door de rechtbank in Rotterdam. Het bedrijf werd door de rechter in het gelijk gesteld in een meningsverschil met de Opta over berekeningen van posttarieven.

Investeringsmaatschappij Nesbic liet gisteren nabeurs weten af te zien van zijn bod op Beter Bed. De kapitaalverstrekker heeft dit besloten omdat de winstgevendheid van het bedrijf onzeker is geworden.

Nesbic maakte begin vorige maand bekend €125 miljoen over te hebben voor Beter Bed. De bedoeling was om het daarna van de beurs te halen. Aandeelhouders Delta Lloyd, Orange Fund en Shell vonden het bod te laag. Nesbic liet gisteren nadrukkelijk weten dat hun weigerachtige houding geen invloed heeft gehad op zijn beslissing. Beter Bed sloot gisteren 4 cent hoger op €16,09.

Het aandeel Koninklijke Olie stond onder druk nu analisten voor de komende tijd een lagere gemiddelde olieprijs verwachten. Analisten van Stroeve noemen het deze week bereikte prijsniveau van $25 verrassend, gezien de stagnerende wereldeconomie en de hoge voorraden in de VS. Volgens de effectenbank is de prijs opgedreven door de spanning rond Irak. Volgens Stroeve kan de olieprijs snel naar de twintig dollar terugzakken indien Irak bakzeil haalt. Olies moest na de recente opmars alvast 2,2% inleveren op €61.

Op het strafbankje sprong de koers van De Vries Robbé Groep met 7,1% naar €0,91 omhoog. De aandeelhouders stemden gisteren op de jaarvergadering in met het voorstel van de nieuwe directie om via een converteerbare lening €6 miljoen aan kapitaal in het beursfonds te injecteren. Daarmee kan het fonds weer boven de vereiste vermogensgrens van €5 miljoen uitkomen waardoor de plaats op het strafbankje van de beurs mag worden verlaten. Bovendien werd met de instemming een nieuw, dreigend faillissement voorkomen. De nieuwe directeur George Tóth stelde aandeelhouders die hun belang willen verkopen ook nog een afkoopregeling (van €1 per aandeel) in het vooruitzicht, zij het dat die mededeling weliswaar publiekelijk maar na sluiting van de vergadering werd gedaan. Effectuering van de maatregel zou, indien eenmaal officieel, trouwens nog een tijd op zich kunnen laten wachten.

Beleggers konden gisteren ook weer genieten van vastgoedbedrijf Evia Real Estate dat woensdag uit het hemelblauwe niets een bod deed op vastgoedfonds Haslemere. Directeur en eigenaar Egbert Hennen noemde gisteren tegenover Betten Beursmedia News ineens een nieuwe overnamekandidaat. Dit keer viel de eer te beurt aan vastgoedfonds Rodamco Asia.

De twijfel rond het eerdere bod op Haslemere - de koers steeg woensdag snel om vervolgens weer even snel te dalen - wijt Hennen aan het feit dat Evia het bod heeft versneld nadat Brack Capital een bod op Haslemere uitbracht. Zijn collega-directeur Hans Jurgens vertelde tegen deze krant dat Evia "door het bod van Brack was verrast" en eigenlijk nog niet klaar was.

De onbekendheid van Evia en de aaneenschakeling van bv's die er achter het bedrijf steekt, heeft niet alleen bij Haslemere (gisteren 0,5% lager op €64) tot opgetrokken wenkbrauwen geleidt, maar ook de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) tot een onderzoek doen besluiten. In aandelen Rodamco Asia ging gisteren alvast vijf keer zoveel om als normaal. De koers steeg 1,5% naar €16,70.

Bart Mos 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.