De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Autobom Lima vlak
voor bezoek Bush

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De ontploffing van een zware bom, verstopt in een nabij de Amerikaanse ambassade geparkeerde bestelwagen, heeft in de Peruaanse hoofdstad Lima aan negen mensen het leven gekost. Zeker dertig voorbijgangers raakten door de explosie gewond. Enkelen van hen bevinden zich nog in levensgevaar. De aanslag is volgens de plaatselijke autoriteiten mogelijk het werk van de eerder verslagen gewaande Maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad.

De terreurdaad vond gisyetrochtend plaats, aan de vooravond van een kort staatsbezoek aan Peru van de Amerikaanse president George W. Bush. Bush liet vanuit Washington weten zich niet van de wijs te willen laten brengen door 'tweederangs terroristen' en verzekerde dat zijn voorgenomen bezoek aan Lima doorgang zal vinden. Op zaterdag ontmoet Bush in de Peruaanse hoofdstad zijn ambtgenoten uit Peru, Ecuador, Bolivia en Colombia voor een minitop over onder meer het bestrijden van internationaal terrorisme.

In Lima zei brandweercommandant Juan Piperis dat de bom bestond uit tenminste 33 kilo springstof. De explosie sloeg een flinke krater in het wegdek. De brede straat waaraan de als een bunker gebouwde Amerikaanse ambassade staat, lag bezaaid met glasscherven, brokken puin en afgerukte lichaamsdelen van de slachtoffers.

Het motorblok van de bestelauto waarin de bom was verscholen, werd zo'n 60 meter weggeslingerd. De explosie ruïneerde verschillende winkels, een bioscoop, een bank en de entree van een duur hotel maar het ambassadegebouw zelf liep geen schade op.

Inmiddels is het stadscentrum van Lima op last van president Alejandro Toledo hermetisch afgegrendeld door politie en leger. Het verkeer is stilgelegd in een straal van vijf straatblokken rond de ambassade.

Ook het luchtruim boven Lima is gesloten voor alle niet-militaire vliegtuigen. President Toledo gaf de luchtmacht gisteren bevel om eventuele indringers terstond neer te schieten. Het staatshoofd verklaarde voor de radio zich niet te zullen laten intimideren door de guerrilla. "Onze democratie laat zich niet opnieuw door deze terroristen ondermijnen", aldus Toledo.

In de jaren tachtig en negentig probeerde het Lichtend Pad middels bloedige aanslagen de regering omver te werpen. Het geweld kostte in Peru in die dagen aan zeker 30.000 mensen het leven. De beweging viel in 1992 grotendeels uit elkaar toen Lichtend Pad-leider Abimael Guzman gevangengenomen werd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.