De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS en EU verhogen
steun voor armsten

   
 

MONTERREY - De president van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, Han Seung-Soo, heeft gisteren op de VN-top in Monterrey de leiders van ' werelds rijkste landen opgeroepen meer financiële hulp aan de armste landen te geven. Als rijke landen dit nalaten, aldus Seung-Soo, dan zouden de arme landen wel eens een broeiplaats van terrorisme kunnen worden. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben inmiddels substantiële verhogingen van de ontwikkelingsbudgetten toegezegd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Fidel Castro (Foto: AP)
VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dat bij de huidige, steeds toenemende mondialisering rijke landen meer dan ooit afhankelijk zijn van de stabiliteit van arme landen. "We leven in één wereld, niet in twee", aldus Annan. "Niemand in deze wereld kan zich comfortabel of veilig voelen, wanneer zovelen lijden en afzien."

Eerder werd bekend dat de VS hun begroting voor ontwikkelingshulp structureel met meer dan de helft gaan verhogen. Het bedrag wordt opgeschroefd tot 15 miljard dollar vanaf 2006. Deze verhoging zou mede zijn ingegeven doordat de VS er nu van zijn doordrongen dat 'moreel leiderschap' van de wereld ook gepaard gaat met een verplichting tot ontwikkelingshulp aldus diplomaten.

De bijdrage is ook een poging om de critici van het Amerikaanse ontwikkelingsbeleid de mond te snoeren. Velen vinden dat de VS veel te weinig geld vrijmaken voor hulp aan de armste landen. Washingtons bijdrage maakt slechts 0,1 procent van het bruto nationaal product uit. Nederland zit op ruim 0,8 procent.

De VS en de EU lijken in Monterrey een strijd te voeren over de hoogte van hun ontwikkelingshulp. Europees commissaris Poul Nielson (Ontwikkeling en Humanitaire Hulp) becijferde dinsdag dat het Europese initiatief om in 2006 de hulp te hebben opgetrokken tot een gemiddelde van 0,39 procent van het nationaal product per jaar 7 miljard dollar extra oplevert.

De top in Monterrey vindt plaats als een vervolg op de VN-Millenniumtop, waar de regeringsleiders twee jaar geleden afspraken om de extreme armoede in 2015 gehalveerd te hebben.

Alhoewel de EU en de VS inmiddels miljarden extra aan hulp voor de komende jaren hebben toegezegd is volgens de VN nog veel meer nodig. Volgens de volkerenorganisatie moet het huidige totale budget minstens verdubbeld worden tot 100 miljard dollar per jaar.

(AP/Reuters/ANP)
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.