De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nieuwe aanslag
torpedeert overleg Israël

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Een Palestijnse zelfmoordenaar heeft gisteren dood en verderf gezaaid in het centrum van Jeruzalem en daarmee de bodem onder een mogelijk staakt-het-vuren weggeslagen. Na de tweede Palestijnse aanslag in twee dagen heeft Israël een geplande vredesbespreking met de Palestijnen afgezegd.

De aanslag in Jeruzalem vond plaats op de drukke kruising tussen de Koning Georgestraat en de Jaffastraat, een punt waar in het verleden vaker aanslagen zijn gepleegd. Deze keer vielen er vier doden, onder wie de 22-jarige zelfmoordenaar Mohammed Hasjaika. Er raakten meer dan zeventig mensen gewond toen de Palestijn zichzelf opblies. Dat aantal was zo hoog omdat rond de bom talloze spijkers en metaalscherven waren gebonden om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

In een reactie zei de burgemeester van Jeruzalem Ehoed Olmert ,,dat ik vooral pijn voel, nu ik voor de zoveelste keer mijn inwoners dood op de straat zie liggen". Olmert zei echter van zijn stad geen vesting te willen maken. De Israëlische woede om de aanslag is nog eens vergroot omdat deze komt op het moment dat beide partijen met elkaar in gesprek waren. Bovendien had Jeruzalem de gebruikelijke harde reactie op een bomaanslag gisteren achterwege gelaten na de aanslag van woensdag in een bus waarbij zeven passagiers en de zelfmoordenaar omkwamen.

Hoe Israël nu zou reageren was gisteravond nog niet bekend. Wel zei woordvoerder Gideon Meir dat Israëlische veiligheidsagenten sinds vorige week al zeven aanslagen hadden verijdeld. De man die een staakt-het-vuren moet bereiken, de Amerikaanse ex-generaal Anthony Zinni, lijkt daarin nu voor een derde keer te falen.

Gisteravond hield Zinni crisisberaad met premier Ariel Sjaron en minister van Defensie Benjamin Ben-Eliezer. De Amerikaanse president George W. Bush liet weten dat hij ,,teleurgesteld was" in de Palestijnse leider Jasser Arafat.

Terreurlijst

De druk op Arafat is nog eens vergroot doordat de aanslag in Jeruzalem is opgeëist door de Al-Aksa Martelaren Brigade, die gelieerd is aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider. Het is voor Israël het zoveelste bewijs dat Arafat de terreur niet wil of niet kan stoppen. De Amerikanen verklaarden gisteren dat zij de Al-Aksa Martelaren op hun lijst van buitenlandse terroristische organisaties bijschrijven.

Arafat had na de busaanslag de Palestijnen opgeroepen af te zien van acties op Israëlisch grondgebied. Dat verzoek blijkt nu aan dovemansoren gericht te zijn geweest. In het Palestijnse Bethlehem legde een tot de tanden bewapende leider van de Al-Aksa Brigade, Ayman Aboe Aita, uit ,,dat er inmiddels een oekaze is uitgegaan om van aanslagen af te zien om het politieke proces een kans te geven".

Dat de bloedbaden plaatsvonden terwijl er werd onderhandeld vond hij logisch. ,,Dit zijn besprekingen die er alleen maar op gericht zijn om tot een veiliger Israël te komen. Er is van Sjaron geen enkele wil om ook tot politieke gesprekken te raken. De Amerikanen doen alleen maar hun best omdat ze Arabische steun voor een aanval op Irak willen verwerven. Ze hebben zich nooit bezorgd getoond over het leed van de Palestijnen. Pas als Sjaron praat over een terugtrekking van de nederzettingen zal er echt rust komen."

De aanslag heeft mogelijk ook invloed op het 'reisverbod' van Arafat. De Palestijnse leider zou maandag een ontmoeting hebben met de Amerikaanse vice-president Dick Cheney in Caïro om daarna door te reizen naar een Arabische top in Libanon, waar een Saoedi-Arabisch vredesplan wordt besproken.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.