De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Heel leger in
de achtertuin

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Op het erf van schoothandelaar KMS in Noordwijkerhout vond de politie materieel waarmee een klein leger zou kunnen worden uitgerust. Zo stond er een Centurion-tank waarvan de herkomst voor de Landmacht een raadsel is. (Foto: HENK BOUWMAN)
door Roy Klopper en Jenny van der Zijden NOORDWIJKERHOUT - De grote oorlogsbuit die gisteren bij een huiszoeking in Noordwijkerhout werd aangetroffen, stelt Defensie vooralsnog voor een groot raadsel. De Koninklijke Landmacht zegt vooralsnog geen idee te hebben over de herkomst van de gevechtsklare 45 ton zware Centurion-legertank, die de politie aantrof bij een huiszoeking bij de ijzer- en schroothandel KMS aan de Leidsevaart in Noordwijkerhout.

Deze firma wordt gerund door een gisteren gearresteerde 44-jarige Katwijker K.

Het leger tast eveneens volledig in het duister over de herkomst van de grote hoeveelheid munitie en verschillende zwaar kaliber wapens die in de loods lagen, zoals een raketwerper, een karabijn en een automatisch wapen met geluiddemper. Naar de herkomst van een MiG-straaljager, een scudraket en een raketlanceerinrichting voor vliegtuigen stelt de krijgsmacht een onderzoek in.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
De politie toont een anti-tankwapen dat samen met allerlei munitie ook in de loods lag. (Foto: HENK BOUWMAN)
Militairen van de landmacht hebben de oorlogsattributen gistermiddag omstandig veilig gesteld. Ofschoon uit een eerste onderzoek bleek dat de munitie voor de zware wapens van de hoofdlading was ontdaan, gebeurde dit met uiterste omzichtigheid. Een zegsman van het leger meldde gisteravond dat de tank en de raketten "uit de hele wereld kunnen komen".

"Het Nederlandse leger heeft voor de komst van de huidige Leopard-tanks gewerkt met de Centurions, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld de Britten en de Israeli's." Hij sluit uit dat de tank rechtsreeks van Defensie afkomstig is. "Verouderd materieel wordt via de dienst Domeinen van het ministerie van Financiën verkocht aan opkopers of verschroot. Daarvoor gelden heel strenge regels. Aan particulieren wordt in elk geval nooit materieel verkocht dat gebruiksklaar is."

Ingewijden binnen de krijgsmacht melden dat veel wapenmaterieel te koop is in het voormalige Oostblok. "Daar betrekken veel legerdumps bijvoorbeeld hun gasmaskers van. Maar er zijn ook complete wapensystemen te koop die afkomstig zijn uit de overtollige voorraden van legers over de hele wereld."

De politie kwam de gevaarlijke verzameling van de Katwijker op het spoor na geruchten dat in zijn bedrijf wapens lagen opgeslagen. De kleinere exemplaren lagen verstopt tot in zijn kantoor en op de zolder van het bedrijfspand. Na de aanhouding doorzocht de politie ook zijn flat aan het Cleijn Duinplein in Katwijk en vond ook daar wapens en munitie.

Dat laatste was een grotere verrassing dan de vondst van de tank. "De aanwezigheid daarvan was al langer bekend, we hebben ons echter nooit gerealiseerd dat het ding gebruiksklaar was", aldus een politiewoordvoerder. Volgens omwonenden staat de tank al anderhalf jaar in de loods en reed de Katwijker geregeld met kinderen aan boord rondjes door het dorp.

De Katwijker K. verklaarde dat hij de militaire voertuigen en wapens gebruikte als lokkertje voor zijn bedrijf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.