De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Friese club: Die Hollanders hebben geen gevoel voor humor
Boete van €3600
voor oudjaarsstunt

   
 

door Bart Olmer ELSLOO - De oudjaarsploeg Vesuvius uit het Friese Elsloo die bij wijze van geintje 15 december vorig jaar het bronzen beeld van Rinus Michels stal bij het KNVB-kantoor in Zeist, moet maar liefst €3600 boete betalen, zo eist het openbaar ministerie in Utrecht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Vesuvius moet nu een forse boete betalen.
De negen Friezen van de oudjaarsploeg uit Elsloo zijn verbijsterd over de torenhoge boete. De diefstal van het €30.000 dure beeld van de oud-Oranje-bondscoach is volgens hen beslist geen "diefstal in vereniging", zoals justitie hen nu aanwrijft.

Zij stellen dat dergelijke stunts, zoals ook de zeer spraakmakende diefstal van het wassen beeld van Gorbatsjov uit het Amsterdamse Madame Tussaud's-museum in 1992, een typisch Friese traditie is. Rond de jaarwisseling proberen dorpsploegen elkaar af te troeven met spectaculaire stunts.

Geleend

De ploegleden waren verbijsterd toen ze elk een acceptgiro thuis kregen van het Centraal Justitieel Incassobureau van €400. ",Het lijkt alsof we een zwaar delict gepleegd hebben. Je kan beter bolletjesslikker zijn", aldus ploegleider Richard Haanstra.

Het beeld hebben ze slechts "eventjes geleend zonder medeweten van de tegenpartij", en bovendien is het een maandje later onbeschadigd teruggebracht, aldus Vesuvius-woordvoerder Hendrik Betten.

Als de 'grappenmakers' niet vóór 3 mei betalen, moeten ze voorkomen bij de rechtbank Utrecht. De oudjaarsploeg, in 1965 opgericht, voelt zich als misdadigers behandeld. Zij willen het beroemde Friese advocatenduo Wim en Hans Anker vragen om juridische bijstand. De Friezen willen de boete niet betalen en overwegen zelfs te brommen in een politiecel, uit principe.

De advocatentweeling werd ook ingeschakeld toen Madame Tussaud's de dieven van het wassen beeld liet vervolgen. Oudjaarsploeg Vesuvius liep tijdens openingsuren doodleuk met dat wassen beeld naar buiten, zonder dat iemand dit merkte.

In Friesland werden de daders gezien als helden. De Friezen werden toen niet vervolgd, als ze beloofden twee jaar lang geen stunts zouden uithalen, mede nadat de toenmalige commissaris van de koningin Hans Wiegel een goed woordje deed bij justitie voor de oudjaarsploeg, die hij persoonlijk kende.

De burgemeester van Zeist wilde niet dat de diefstal van het bronzen beeld ongestraft bleef en vond dat de kosten van het wekenlang durende politieonderzoek verhaald moesten worden op de daders. De KNVB trok zijn aangifte niet in omdat de verzekering dreigde met verhoging van de premie.

Onsportief

De Friezen vinden dat "die Hollanders" geen gevoel voor humor hebben. "Wij krijgen de ruim bemeten kosten voor het politiële en justitiële apparaat gepresenteerd", aldus Haanstra. "De politie in Friesland, en vér daarbuiten, kent onze traditie en onderneemt weinig actie, want de spullen komen altijd netjes terug."

De transactievoorstellen van justitie vermelden overigens niet de correcte datum van de diefstal. Bovendien hebben slechts vier van de negen leden daadwerkelijk het beeld gestolen. Toch kregen alle negen leden de boete opgelegd. Vesuvius hoopt dat op basis hiervan bezwaar gemaakt kan worden tegen de boete.

Collega-oudjaarsploegen zeggen eveneens verbijsterd te zijn, zoals 'De Geitefok' uit Oldeberkoop en de 'Bjusterbaarlike Klaaikluten' uit Hallum. Zij willen een geldinzameling houden voor Vesuvius, dé meest roemruchte Friese oudjaarsploeg. De oudjaarsploegen vrezen dat de Friese traditie gesmoord wordt door de "harde, onsportieve" opstelling van justitie.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.