De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Eric Bloem houdt de moed erin

Van onze medewerker

   
 

DUINDIGT - De rensport heeft het op de enige locatie die Nederland rijk is, Duindigt, erg moeilijk. De laatste interim-man Leen Paarkekooper geniet, na het mismanagement in de sport, waarover het laatste woord nog niet gesproken is, het algemeen vertrouwen. Het schijnt Paardekooper te gaan lukken de drafsport via de nodige inspanningen uit het dal te trekken. Maar het is nog maar zeer de vraag of de nationale rensport - al jaren een professionele sportdreumes - het tevens gaat redden in Nederland.

Eric Bloem traint met vrouw Jolien en personeel ruim twintig volbloeds op Duindigt. De man, die onder meer in een ruim dertig jaar durende carrière twee derby's won en als trainer tweemaal de Grote Prijs der Nederlanden domineerde, is niet optimistisch. Zijn beresterke Damask Steel heerste in de jaren negentig met ijzeren vuist en verdiende tijdens zijn carrière 172 mille. Maar terwijl nu de sport aan leegloop lijdt - veel liefhebbers stoppen ermee of verleggen waar mogelijk de interesse naar Duitsland - geeft de 46-jarige Hagenaar de moed niet op. "Vorig jaar heeft mijn stal het ongelooflijk goed gedaan, ondanks het feit dat we op de tweede plaats eindigden. Met in de eindstand ongeveer een ton (guldens) aan prijzengeld is het zakelijk gezien bijna niet meer realistisch om door te gaan. De onkosten van eigenlijk alles zijn omhoog gevlogen. Het te winnen prijzengeld voor de eigenaren is dramatisch gezakt. Van die ton kreeg de trainer, ik dus, 10 procent. De pensiongelden die de eigenaren voor de training en onderhoud van de paarden betalen, kunnen eigenlijk niet nog meer verhoogd worden. Je redt het dan ook steeds minder makkelijk."

Alweer tien jaar terug nam Bloem, mede vanuit een niet echt zekere sportieve toekomst, er een goede betrekking bij, als chauffeur in Haagse aristocratische kringen. "Ook al ligt mijn hart bij de rensport. Het enige om de sleutel van de renstal dan ook niet om te draaien is het feit dat ik eigenaren heb die de sport niet kapot willen laten gaan. Ongeacht de wetenschap dat aan het eind van het seizoen er meer geld in is gestoken dan er uit kan komen. Maar hoe moet ik dat argument nou aan nieuw eventueel geïnteresseerden brengen. Als trainer ben je in feite bezig, dat is toch niet te geloven, een negatief advies te geven om eens leuk in de rensport te beginnen."

Bloem had afgelopen zondag in één zogenaamde conditie-ren van zes starters maar liefst drie paarden lopen. Met minder inschrijvingen had het onderdeel waarschijnlijk niet door kunnen gaan. Bloems pupil Dry Martini, gekocht op de Oktober Sales van Newmarket, werd tweede. De hoger ingeschatte Mid West viel tegen met een laatste plaats. Mid West is een zoon van Bloems vroegere succesmerrie Solo's Surprise. De trainer ziet ondanks alles toch een goede toekomst voor Mid West, die als tweejarige al goed presteerde. Maar of de echte toekomst van Mid West ook op Duindigt ligt, dat laat de trainer maar even in het midden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.