De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tegenstrijdige gevoelens bij Raoul Heinen

Van onze basketbalmedewerker

   
 

AMSTERDAM - Terwijl de play-offs van het Amerikaanse collegebasketbal tot de achtste finales gevorderd zijn, zit het seizoen er voor Raoul Heinen op. De jonge spelverdeler heeft een voortreffelijk jaar achter de rug. In zijn eerste volledige seizoen bij George Mason University bewees de Nederlander dat hij, na drie jaar bij Ricoh Astronauts te hebben geschitterd, ook in Amerika op het hoogste niveau meekan.

Heinen: "Aan het begin waren de verwachtingen niet hooggespannen. De beste drie spelers van het team van vorig jaar waren van school gegaan en men dacht dat het een overgangsjaar zou worden, waarin we hoogstens achtste van onze Conference zouden worden. Maar dat bleek meer dan mee te vallen, we waren de grote verrassing en werden tweede. Daarom was het zo jammer dat we in de eerste ronde van ons 'Conference Tournament' voor de play-offs werden uitgeschakeld door een veel mindere ploeg. Enerzijds is er de tevredenheid dat we een veel hoger niveau hebben bereikt dan voor mogelijk werd gehouden, anderzijds overheerst op dit moment de teleurstelling dat we de play-offs van de NCAA niet hebben gehaald."

Het sterke spel van George Mason had absoluut te maken met de snelle progressie van Heinen. In tegenstelling tot wat doorgaans gebruikelijk is, kreeg de nieuwkomer vanaf het begin een plaats in de basis. "Nadat ik de laatste helft van het vorige seizoen mocht warmdraaien", aldus Heinen, "kreeg ik het vertrouwen van de coaching-staf. Coach Jim Larranega wilde van mij dat ik eerst het team op de rails zette, voordat ik zelf aan mijn scoring mocht denken. Daardoor heb ik me vooral geconcentreerd op andere aspecten van het spel, zoals de rebound en de passing."

Dat ging de voormalige Astronaut goed af. In verschillende wedstrijden leidde hij zijn ploeg niet alleen in assists, gemiddeld 4,6 per wedstrijd, maar ook in rebounds. "Het hoogtepunt", glundert Heinen, "was de voor de buitenwereld sensationele 71-70 op het grote Ole Mississippi. Ik had daarin 14 punten en 11 assists en we wonnen in de laatste seconde. Zij hadden tot dan 65 wedstrijden achter elkaar gewonnen tegen teams van buiten hun Conference."

Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Heinen, die totdat hij naar Amerika ging, altijd bij zijn ouders had gewoond. "Ik kwam anderhalf jaar geleden tijdens de kerstdagen aan op een verlaten campus. Het was er koud, ongezellig en eenzaam. Het heeft tot afgelopen zomer geduurd voordat ik was geacclimatiseerd. In de tussentijd zijn er momenten geweest dat ik er echt mee wilde stoppen. Maar mijn ouders hebben mij er doorheen gesleept."

Coach Larranega is blij met de inburgering van zijn spelverdeler. "Raoul is een fantastisch mens, die zijn uiterste best heeft gedaan om zich aan te passen. Hij speelt op de moeilijkste positie die er is voor de Europeanen, die immers voornamelijk voor de inside-posities onder de borden worden gescout. Met zijn atletische spel en snelheid heeft hij ons team heel erg geholpen. Inmiddels is hij mijn beste verdediger, vooral tegen goede schutters. Ik verwacht erg veel van Heinen in de komende jaren."

BS Weert houdt de kans om zich als achtste en laatste ploeg te plaatsen voor de play-offs in eigen hand. Doordat het gisteren thuis met 92-75 NAC versloeg, behoudt het de aansluiting met CEB Noordkop. Zaterdag valt de beslissing als beide clubs elkaar in Den Helder treffen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.