De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  PSV sluit deuren
   
 

EINDHOVEN, woensdag Na een plichtmatig kwartiertje, waarin fotografen en cameramensen even snel hun werk mogen doen zonder iets wijzer te worden, sluit PSV vandaag de deuren van het Philips-stadion. Erik Gerets en Bert van Marwijk hebben geen geheimen voor elkaar, hoewel beide coaches vorige week nog wel een geforceerde poging ondernamen door lang te wachten met de invulling van de linksbackplaats. Nu PSV echter voor een internationale én nationale krachtproef staat - morgen Feyenoord - Na een plichtmatig kwartiertje, waarin fotografen en cameramensen even snel hun werk mogen doen zonder iets wijzer te worden, sluit PSV vandaag de deuren van het Philips-stadion. Erik Gerets en Bert van Marwijk hebben geen geheimen voor elkaar, hoewel beide coaches vorige week nog wel een geforceerde poging ondernamen door lang te wachten met de invulling van de linksbackplaats. Nu PSV echter voor een internationale én nationale krachtproef staat - morgen Feyenoord, zondag Ajax - wil Gerets eens ruim aandacht besteden aan het manco van zijn elftal dat nu nog iets te letterlijk wordt genomen: de dode spelmomenten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x418, 19kb)
Kasper Bögelund (l.) en Wilfred Bouma zijn volgens de medische staf van PSV op tijd fit.
Ondanks het erkennen van de problemen bij hoekschoppen en vrije trappen, bespeurt Gerets weinig vooruitgang. "We hebben een aantal mensen met een uitstekende traptechniek, maar het komt er absoluut niet uit." De knulligheid waarmee afgelopen zondag tegen Vitesse een vrije trap werd verknoeid, noemt hij als voorbeeld. Georgi Gakhokidze legde de bal opzij en op het moment dat Jan Vennegoor of Hesselink wilde uithalen, lag Victor Sikora al in de baan van het schot.

"Het vervelende was dat niet Gakhokidze, maar Theo Lucius dat balletje breed had moeten leggen. Georgi zou voor de uitlopende speler van Vitesse gaan staan. Die dingen zet je dus op papier en daar worden duidelijke afspraken over gemaakt. Het is voor mij onbegrijpelijk als spelmomenten op die manier worden verkwanseld. Dan word ik echt gek op die bank."

Gisteren was het op De Herdgang niet te merken dat er extra spanning op de komende wedstrijden staat. Ja, Gerets had de verhalen ook gelezen waarin PSV plotsklaps tot grote favoriet voor de landstitel was gebombardeerd. Een week later lijkt alles weer anders. "Vandaar dat ik geen voorspellingen doe. Heeft weinig zin. De afgelopen twee seizoenen waren de kaarten na de winterstop al snel geschud; ditmaal zijn we afhankelijk van het falen van Ajax. Ik las overal dat wij de beste selectie hebben. Dat heeft de concurrentie dan slim gedaan. Hebben ze vast een excuus voor als het mis mocht gaan. Zelf heb ik er nooit een uitspraak over gedaan."

Ronald Waterreus, die zich vanmiddag dus ook kan bekwamen in het stoppen van strafschoppen, zei zondag in Arnhem dat PSV simpelweg niet goed genoeg was geweest om de laatste twee wedstrijden te winnen. Iedereen bij PSV deelt die mening. Gerets was blij met de zorgvuldigheid in de gevarenzone, waardoor Pierre van Hooijdonk geen kans kreeg zijn specialiteit te demonstreren. Aan de andere kant laakt hij de slordigheid in het positiespel. "Zelfs een inworp leidde tot balverlies; PSV onwaardig. Wij kunnen veel beter dan dat."

De Belgische oefenmeester heeft geen grote veranderingen in petto. "We weten allemaal wat er donderdag en zondag is misgegaan. Het gaat om details, niet om personen. Ik denk dat we de oplossing al hebben." Wel zal hij een vervanger moeten vinden voor de geschorste Kevin Hofland. Dat lijkt, met het oog op de mandekking, vrijwel zeker Ernest Faber te zullen worden.

Tevens is het duidelijk waar Gerets de beslissende stoot verwacht. Ten eerste bij Dennis Rommedahl. "Hij heeft aangetoond dat-ie zijn basisplaats ten volle verdient. Ook als hij niet in de wedstrijd zit, kan Dennis belangrijk zijn. Maar hij moet nu wel opstaan."

Ten tweede Mark van Bommel. Alle ogen zijn andermaal gericht op het middenveld, waar een gewonnen slag steeds voor twee telde in de toppers die tot dusver gespeeld zijn. Johann Vogel, de kleine kapitein, laat een grote leegte achter. Je mist zo'n speler pas echt als hij er niet is. Volgens Gerets is de verhouding tussen de verdedigende en aanvallende kwaliteiten bij de Zwitser 70/30; bij Van Bommel precies andersom. "Dat maakt hen als duo zo compleet."

Het is ook veelzeggend dat Van Bommel in de twee duels zonder Vogel minder dominant kon zijn. Vorige week moest hij zijn meerdere erkennen in de Japanner Shinji Ono. "In de competitiewedstrijd werd hij nog overklast door Van Bommel: dat is hier niet gebeurd. Als je hem laat voetballen, is Ono één van de betere spelers op dit niveau. Hij is intelligent en leest een duel. Zo'n gast moet je dus op z'n huid zitten."

De ervaring van vorige week ten spijt, weigert Gerets zijn aanvoerder morgen bewust aan een ander te koppelen. Als Van Bommel links op het middenveld speelt, komt hij meestal verkeerd uit met zijn fameuze rechtervoet. De enige oplossing is dus gewoon een betere Van Bommel dan in de heenwedstrijd, besluit Gerets. "Als Mark goed in de wedstrijd zit, kan hij iedereen pijn doen. Met alle respect voor Ono, maar dan is er geen betere voetballer op die positie."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.