ROTTERDAM - Er breekt zo langzamerhand weer een lach door op de Feyenoord-gezichten. Maar de spanning stijgt met de minuut nu de 'Road to Rotterdam' steeds duidelijker wordt. Wanneer morgenavond ten koste van PSV de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi worden gehaald, dan zijn aanvoerder Paul Bosvelt c.s. nog slechts twee duels verwijderd van de finale die op woensdagavond 8 mei in de eigen Kuip gepland staat.
|
Drie van de vier sleutelfiguren (Kees van Wonderen, Patrick Paauwe en Pierre van Hooijdonk). (Foto: ANP)
|
Net op tijd heeft Feyenoord een heuse crisis bezworen. Nog geen maand geleden, vlak voor de thuiswedstrijd tegen Glasgow Rangers en na twee nederlagen op rij (Vitesse uit 2-1, Twente thuis 1-2), sloeg in het voetbalbolwerk aan de Maas figuurlijk de bliksem in. De Kuip veranderde twee dagen lang in een praathuis, toen een kwartet routiniers de koppen bij elkaar stak om de gerezen onvrede uit de wereld te helpen. Het werd het pact van Rotterdam, een soort vredesverdrag waar ook Bert van Marwijk zich na 'shake hands' met zijn vier sleutelfiguren in kon vinden.
Toen de trainer van Feyenoord een dag voor het duel met de Rangers vervolgens een emotionele speech afstak, was het ijs gebroken en keerde de rust terug. Sinds het pact van Rotterdam lopen de spelers hand in hand en zijn de prestaties navenant. Er werd - in willekeurige volgorde - gewonnen van de Rangers (3-2), AZ (4-1) en Den Bosch (3-0) en gelijk gespeeld tegen Ajax (1-1) en PSV voor de UEFA Cup (1-1). Er is dus duidelijk sprake van een opwaartse spiraal, wat mede komt door de vaste lijn die Van Marwijk in zijn elftal heeft aangebracht.
Tegen PSV (aanvang 20.15 uur) keert Patrick Paauwe terug in de basis. De vrije verdediger, die voor het eerste duel geschorst was, neemt de plaats in van Glenn Loovens. Ook Tomasz Rzasa is weer van de partij. De veelbesproken linksback werd weliswaar in de generale repetitie voor het beslissende cupgevecht vervangen door Mauricio Aros, doch de Pool Rsaza heeft een streepje voor op de Chileen. Vorige week hoefde hij namelijk amper aan de noodrem te trekken om sneltrein Dennis Rommedahl een halt toe te roepen.
Omstreeks 22.00 uur donderdagavond weten ook de managers van Feyenoord en PSV waar ze aan toe zijn; óf Hans Hagelstein zit de volgende morgen in het vliegtuig om de loting voor de halve finales bij te wonen, óf Frank Arnesen trekt in Zwitserland zijn agenda om de data (4 en 11 april) voor die semi-finales met rood te onderstrepen. En ja, welke opponent zal er dan uit de koker rollen? Wordt het Borussia Dortmund, Valencia, AC Milan of toch nog Hapoel Tel Aviv?
Het bereiken van de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi was voor Feyenoord sowieso geen sinecure. Na een slechte beurt in de Champions League - driemaal verlies, tweemaal een gelijkspel en eenmaal winst - draait het tot dusver goed mee in het Europese troosttoernooi. Mede en vooral door Pierre van Hooijdonk. Want zowel tegen Freiburg als Glasgow Rangers etaleerde hij zijn specialiteit: de vrije trap. Ook in de eerste wedstrijd tegen PSV gaf hij zijn visitekaartje af door de o zo belangrijke uitgoal te maken.
Dat deden zijn voorgangers Theo de Jong, Willem van Hanegem, Wim Rijsbergen en Peter Ressel meer dan een kwarteeuw geleden ook al. In 1974 won Feyenoord de UEFA Cup door in twee finaleduels Tottenham Hotspur te verslaan. Op White Hart Lane in Londen sloot men af op 2-2 (treffers De Jong, Van Hanegem); twee weken later werd het 2-0 (goals Rijsbergen, Ressel) in De Kuip. Het feest werd toen wreed verstoord door grote rellen op de tribunes. Overigens nadat Wim Jansen de cup zegevierend aan zijn, in witte badjassen gehulde, medespelers liet zien. Dat beeld hebben de huidige Feyenoorders voor ogen. Voor hen ligt de 'Road to Rotterdam' immers open.