De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bonfire klaar voor laatste kunstje
   
 

ERP - Zelfs Anky van Grunsven ontkomt niet aan de golfbeweging. Bijna een decennium lang stond de Brabantse amazone aan de dressuurtop met haar ruin Bonfire. Komend weekeinde komt de combinatie opnieuw naar het thuisconcours Indoor Brabant in 's-Hertogenbosch. Niet voor de prijzen, maar de gouden olympische combinatie van Sydney wacht een daverend afscheid voor het thuispubliek. Tegelijkertijd ontbreekt Van Grunsven tijdens de wereldbekerfinale dressuur in de Brabanthallen en moet Arjen Teeuwissen in z'n eentje de Nederlandse eer verdedigen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Anky van Grunsven. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Heeft de Brabantse amazone tijdens haar 'regeerperiode' niet genoeg oog gehad voor de opvolging van Gestion Bonfire? "Jawel, zelfs met drie Gestion-paarden, maar we zijn op stal getroffen door het blessurespook. Partout en Idool rijden inmiddels, maar eerstgenoemde is bezig aan het laatste jaar, terwijl Idool net het beetje extra mist voor de wereldtop." Nummer drie heet Joker. "Die heeft alles in zich om wereldkampioen te worden, maar is dermate zwaar geblesseerd geweest, dat ik pas over een half jaar kan zeggen of het dier ooit nog op wedstrijdniveau terugkeert."

Vandaar dat de olympisch kampioene inmiddels veel aandacht besteed aan de achtjarige Salinero en tienjarige Krack uit de Gestion-stal. "Dit seizoen wil ik beide laten ruiken aan het hoogste niveau. Ze tonen het vermogen om een plaatsje te bemachtigen in de wereldtop. M'n doel is kwalificatie voor het EK volgend jaar en dan hoop ik in 2004 m'n olympische titel met een van de twee te verdedigen in Athene." Niemand beter dan Van Grunsven weet dat het een lange en onzekere weg is. "Omdat ik die lange weg met succes met Bonfire heb afgelopen en inmiddels heb ondervonden dat je van de ene op de andere dag ridder te voet kan zijn door blessures van je paarden."

Bij Indoor Brabant weet de combinatie Anky van Grunsven-Bonfire nog eenmaal de schijnwerpers op zich gericht. Eigenlijk tweemaal, want toen de zondagmiddag van het afscheid binnen enkele uren was uitverkocht, besloot de amazone op verzoek van de organisatie ook zaterdagavond in actie te komen. "In 's-Hertogenbosch is het allemaal begonnen en hier wil ik eindigen. Door de mkz-crisis hebben we het een jaartje moeten uitstellen. Voor Bonfire geen probleem. Ook niet om tweemaal te rijden. Na een jaar van aftrainen, rijd ik hem sinds zes weken weer drie kwartier per dag om geen modderfiguur te slaan. Als ik eerlijk ben, kan hij het wereldbekerniveau nog zó aan."

Het is een verleiding waarvoor Van Grunsven niet wil zwichten, alhoewel de mensen het in de Brabanthallen zelf kunnen aanschouwen. "We hebben de wedstrijdsport op ons hoogtepunt vaarwel gezegd. Mooier kan niet. Bonfire verdiende rust en een plaatsje in de wei, waar hij ontzettend van geniet. Sindsdien is hij eenmaal op reis geweest voor een clinic bij Tineke Bartels. Na Indoor Brabant bouwen we opnieuw af en uiteindelijk zal hij z'n oude dag in de wei beleven."

Wat hij volledig verdient, vindt de amazone. "Hij heeft m'n jeugddroom verwezenlijkt: onderdeel zijn van een historische Nederlandse dressuurcombinatie. Wie Anky van Grunsven zegt, zegt Bonfire en andersom. Iedereen in dit land weet dat je over een paard praat, als je het over Bonfire hebt. Van zoiets droom je en ons is het gelukt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.