DEN HAAG - Het is voorzitter Herman Wijffels van de Sociaal-Economische Raad (SER) niet gelukt de kudde bij elkaar te houden. Na maanden van moeizame onderhandelingen over een nieuw wao-stelsel haakten op het laatste moment drie belangrijke kroonleden af. Hoewel Wijffels altijd de noodzaak van een unaniem advies benadrukte, krijgt het kabinet nu een verdeeld advies voorgeschoteld.
De voorzitter sprak desondanks van een "breed draagvlak voor een advies van een grote maatschappelijke importantie". Volgens hem is het voor het eerst dat "de werkgevers aan de politiek het signaal afgeven verantwoordelijkheid te willen nemen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers". De overheid draait alleen op voor werknemers die volledig en gedurende vijf jaar arbeidsongeschikt zijn.
Toch keek Wijffels, die in de Haagse wandelgangen als ministerkandidaat voor het CDA wordt genoemd, niet echt vrolijk. Vorige week kreeg hij nog van de kritische kroonleden, het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en oud-staatssecretaris Robin Linschoten te horen dat zij zouden tekenen onder de voorwaarde dat hun bezwaren apart in de SER-tekst zouden komen. Maar in een week kan veel veranderen.
De drie kroonleden steunen de gedachte van een strengere wao, maar willen wachten met afschaffing van de zogeheten Pemba-boete (voor werkgevers met een relatief hoge wao-instroom) en de verhoging van de wao-uitkering van 70 naar 75% zolang niet duidelijk is of het nieuwe plan werkt. Tevens vrezen zij dat werkgevers en verzekeraars gedeeltelijk arbeidsongeschikten na het tweede ziektejaar bewust in de ww 'dumpen'.