De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vogelvechten met
beschermde soorten

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Ghulam Rasool toont op de vogelmarkt van Kaboel een kleine bergvalk. (Foto: De Telegraaf)
door Hans Kuitert KABOEL - Ghulam Rasool heeft nog nooit gehoord van beschermde vogelsoorten. Voor hem zijn vogels koopwaar, vooral de quok die hij laat vangen in de Hindoe Koesj. Honderden van deze opvallende vogels, die veel lijken op een kleine valk, zijn weer te koop in de bazaar van Kaboel. Niet om ze thuis in een kooi te zetten, maar om ze te trainen voor de vechtsport.

"Ze betalen me goed voor een quok. Tussen de 80 en 100 dollar. Ik doe goede zaken", zegt Rasool op een binnenplaats achter de oliebazaar van Kaboel, waar de vogelmarkt is ondergebracht.

De roofvogels worden door mensen als Rasool opgeleid en krijgen dagenlang voor een wedstrijd geen voer. Er worden dan twee of meer quoks in een grote kooi gelaten waarna het vechten kan beginnen. Afghanen zijn verzot op gokspelletjes en tijdens de vogelgevechten wordt er dan ook hevig gewed.

De quoks zitten in grote ronde kooien, terwijl zangvogeltjes een hels kabaal maken. Af en toe komt een duif met een gekoer boven het gekwetter uit. "Dat is allemaal om thuis te houden, of", en Rasool pauseert even, "om op te eten. Vooral duiven. Niet de quok, daar kun je geld mee verdienen."

Hele dorpen in de noordelijke bergketen van Afghanistan leven van de vangst van beschermde vogelsoorten, die eerst op deze markt in Kaboel terechtkomen, en niet zelden vandaar worden geëxporteerd naar Pakistan.

Onder het bewind van de Taliban was de vogelmarkt gesloten. De Taliban lieten de vogels vrij, hoewel er ook vogels werden gedood, volgens Rasool. "De Taliban wilden niet dat vogels in kooien werden gehouden. We raakten onze handel kwijt, maar we zijn thuis doorgegaan, voornamelijk met kleine vogels die mensen namen voor de liefhebberij, omdat televisie, muziek en dans verboden waren. Dan was er nog iets om hen op te vrolijken."

Driemaal werd hij onder het Taliban-bewind gesnapt bij zijn illegale handel. Drie keer mocht hij als mens ervaren wat het is om achter tralies te zitten, bepaald niet om mensen op te vrolijken. Nu is de handel weer vrijgegeven, maar de interim-regering is niet gecharmeerd van de vogelgevechten en heeft deze, net als de hondengevechten verboden. Er wordt echter niet tegen opgetreden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.