De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Komende week cruciaal voor Arafat'
Cheney stuurt aan
op snel bestand

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen is weer een stap dichterbij gekomen, nu de Amerikaanse vice-president Dick Cheney in Jeruzalem voor de tweede keer binnen een etmaal met de Israëlische premier Ariel Sjaron heeft gesproken en tevens bereid is de Palestijnse leider Jasser Arafat te ontmoeten. Wanneer dat zou moeten gebeuren, werd evenwel niet meegedeeld.

Cheney, die de Palestijnse gebieden en Arafat vooralsnog links liet liggen op zijn rondreis door het Midden-Oosten, verbond aan een eventuele ontmoeting met de Palestijnse leider wel de voorwaarde dat er zonder dralen een begin gemaakt moet worden met de uitvoering van het Tenet-plan, dat voorziet in een wapenstilstand. De Amerikaanse vice-president maakte duidelijk dat Arafat degene is die zo'n staakt-het-vuren mogelijk moet maken en op wie het aankomt bij de handhaving ervan.

"De komende week wordt cruciaal voor de Palestijnse leider. Het Tenet-plan voorziet in een honderd procent inzet van voorzitter Arafat een eind te maken aan het geweld en de terreur, en ik verwacht dat die inzet meteen begint", aldus Cheney, die de afgelopen week op zijn tocht door het Midden-Oosten van de Arabische leiders te horen had gekregen dat zij voorrang willen verlenen aan het oplossen van het Palestijns-Israëlisch conflict, alvorens van gedachten te wisselen over het ten val brengen van de Iraakse leider Saddam Hoessein.

Uitvoerig

Cheney is naar Israël gekomen om de vredesinspanningen van gezant Anthony Zinni kracht bij te zetten. Samen met Zinni sprak Cheney maandagavond al uitvoerig met premier Sjaron. De vice-president van de VS heeft tijd vrijgehouden voor ontmoetingen met Palestijnse afgevaardigden. De Palestijnen hebben echter duidelijk gemaakt dat Cheney alleen bij Arafat zelf welkom is, niet bij lagere Palestijnse vertegenwoordigers. De Amerikaanse president George Bush weigert sinds zijn ambtsaanvaarding steevast om Arafat te ontvangen.

Adviseurs van Arafat reageerden gisteren overwegend positief op de toenadering van de Verenigde Staten en het Tenet-plan. "We hoeven niet alles opnieuw uit te vinden. Het plan is zeer goed gespecificeerd. Wat nu nodig is, zijn een tijdschema en de mechanismen om het te implementeren", aldus de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat.

Israël kwam maandagavond al tegemoet aan de belangrijkste Palestijnse eis voor een staakt-het-vuren. Jeruzalem gaf het leger opdracht zich terug te trekken uit de autonome Palestijnse gebieden op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever die het kort geleden had bezet. Bovendien kondigde premier Sjaron gisteren aan de reisbeperkingen die hij Arafat heeft opgelegd, te zullen opheffen zodra er een bestand is overeengekomen dat een einde maakt aan anderhalf jaar van Israëlisch en Palestijns geweld.

Cheney had er op verzoek van een aantal Arabische leiders bij Sjaron op aangedrongen Arafat toestemming te geven eind deze maand naar Beiroet af te reizen voor de top van de Arabische Liga.

Ondanks de overeenstemming en terugtrekking vielen er toch weer slachtoffers. De aanslag op het oefenterrein van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever kostte gisteren één Israëlische militair het leven. De twee Palestijnse extremisten die het terrein waren binnengedrongen, werden doodgeschoten voor ze meer slachtoffers konden maken. Drie Israëlische militairen raakten gewond.

De fundamentalistische Hamas-beweging heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de aanslag. In de Palestijnse stad Beit Omar schoten Israëlische militairen een Palestijn dood die voor zijn winkel stond, meldden Palestijnse veiligheidsagenten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.