De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wachtlijsten
onoplosbaar

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het aantal ouderen dat wacht op een plekje in een bejaardentehuis of verpleeghuis is het afgelopen jaar ondanks alle extra miljoenen en inspanningen niet geslonken.

Het aantal zieke ouderen dat nog niet kan worden opgenomen in een tehuis maar wel thuiszorg krijgt, ligt nu op ruim 50.000. Maar liefst 32.000 hulpbehoevende ouderen blijven verstoken van elke vorm van zorg.

Staatssecretaris Vliegenthart (Welzijn), die gisteren door GroenLinks op het matje werd geroepen in de Tweede Kamer, erkent dat zij er niet in is geslaagd de wachtlijsten fors te laten slinken.

Ze wijt dit voor een groot deel aan de snel stijgende vraag.

"Het bestrijden van de wachtlijsten heeft mijn hoogste prioriteit. Ik vind het jammer dat het nog niet overal is gelukt. Ik ben niet tevreden", aldus de PvdA-bewindsvrouw. Volgens Vliegenthart is het aantal ouderen dat een beroep doet op de zorg het afgelopen jaar weer veel harder gestegen dan zij had kunnen voorzien, namelijk met 7 procent.

Desondanks is het totale aantal ouderen op de wachtlijst over de gehele afgelopen kabinetsperiode van vier jaar wel teruggelopen, van 100.000 tot ruim 80.000. De staatssecretaris benadrukte gisteren dat er nu veel meer mensen zorg krijgen dan aan het begin van de kabinetsperiode. Op dit moment worden 615.000 mensen geholpen door de ouderenzorg, tegenover 550.000 in 1998. De totale capaciteit is met 12 procent gestegen.

De speciale wachtlijstbrigade onder leiding van Marcel van Dam die door Vliegenthart werd ingesteld, komt volgende week met haar eindrapport, waarin staat dat er veel verbeterd is, maar dat er ook nog vaak sprake is van slecht management.

Vliegenthart meent dat sommige managers "belemmerend" werken. Het duurt vaak jaren voordat er echt gebouwd wordt aan een nieuwe zorginstelling omdat de managers alle tijd nemen en zich niet realiseren dat het maatschappelijk belang in het geding is. "Maar, bij de meeste instellingen is het besef dat er een groot probleem is wel doorgedrongen en wordt er wel doelmatiger gewerkt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.