De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Melkert luidt
de alarmklok

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - PvdA-lijsttrekker Melkert heeft in zijn partij groot alarm geslagen over de opmars van Pim Fortuyn. De deelname aan een nieuw kabinet van de PvdA staat op losse schroeven, was gisteren de harde boodschap van Melkert aan de partijtop. "Ik heb de afgelopen weken de bodem van de emmer gezien. Ik weet daardoor meer dan ooit waar ik sta. De boodschap van 6 maart is begrepen. Er is misschien wel veel bereikt, maar er zal toch wat moeten veranderen," aldus een strijdvaardige Melkert.

De waarschuwing van de PvdA-voorman is bedoeld om zijn achterban te mobiliseren na de dramatische resultaten bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA moet volgens Melkert de grootste worden om het initiatief te houden na de verkiezingen.

De kans dat de PvdA meedoet aan een coalitie met Fortuyn is nihil. Melkert noemt de Lijst-Fortuyn "Nieuw Rechts". "Op basis van zo'n boek is geen samenwerking mogelijk. Dat is het uitgangspunt. Het machtscentrum ligt daar bij één persoon," aldus Melkert, die het CDA wel beschuldigt van flirten met Fortuyn. "Is dit geflirt van het CDA serieus bedoeld of is het de onbeholpenheid die daar de boventoon voert?"

Alle PvdA-Kamerkandidaten hoorden de donderpreek van Melkert aan in een Schevenings strandpaviljoen, terwijl er normaal op dinsdag altijd in de Tweede Kamer wordt vergaderd.

Tweesprong

Melkert waarschuwt dat Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland uit zijn op de macht in Nederland. "Er is sprake van een claim op de macht. De toekomst van Nederland zal echt anders zijn. Dit wordt een harde, harteloze samenleving. Nederland is op een tweesprong. De PvdA moet nu gaan uitleggen wat de partij voor mensen kan betekenen," zegt Melkert. "Het gevoel van urgentie en ongeduld is groot bij ons."

De PvdA'ers moeten de komende twee maanden de straat op van Melkert. Voorgekookte bezoekjes aan allerlei instanties kunnen worden geschrapt. Er moet nu naar de Nederlanders worden geluisterd, is het devies.

Volgens Melkert staat de 'erfenis van Kok' de komende weken op het spel. In zijn ogen is er bij de Nederlandse bevolking daarvoor voldoende steun. De PvdA'er vindt dat de overheid minder bureaucratisch moet worden en zich meer dienstbaar aan de burgers moet gaan opstellen. Verder schetst hij een doemscenario als Fortuyn de macht grijpt. Hij ziet het boek van Fortuyn als een oorlogsverklaring aan de vakbonden, de sociale verhoudingen in Nederland worden zwaar aangetast en de solidariteit in de zorg, het onderwijs en in de veiligheid wordt op het spel gezet. De PvdA'er wil niet zeggen of hij bij een slechte uitslag op 15 mei opstapt als partijleider. "Dat heeft rechtstreeks te maken met mijn eigen kracht en geloofwaardigheid. Mijn taak is nu de mouwen op te stropen. Iedereen weet, dat als ik ergens volledig voor zeg te gaan, dan doe ik dat ook en daarna zal ik de balans opmaken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.