De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 18 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Barcelona zevende na
1-1 tegen Real Madrid

   
 

door Gerrit Jan Hoek BARCELONA - De topper tussen Barcelona en Real Madrid beantwoordde in alle opzichten weer aan de traditie: veel sfeer, emoties, hardheid en zelden een aanvaardbaar technisch en tactisch niveau. Tekenend was, dat twee kolossale defensieve slordigheden de twee enige treffers veroorzaakten die tot de uiteindelijke 1-1 zouden leiden. Ondanks het verlies van koploper Valencia (2-1 bij Rayo Vallecano) was Barcelona weinig opgeschoten, omdat de aansluiting met de top van de Primera Division desondanks werd gemist.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 15kb)
Patrick Kluivert (links) wordt klem gezet door Zinedine Zidane. Typerend beeld uit Barcelona-Real Madrid. (Foto: EPA)
Om zijn criticasters weer voer tot kritiek te geven, had trainer Carlos Rexach het middenveld weer eens ingrijpend veranderd. De jonge Braziliaan Motta, de laatste weken notabene de beste man bij de Catalanen, was weer naar de bank verwezen. Xavi kreeg de rol van spelmaker toegewezen, waardoor Cocu naar de zijkant verhuisde.

Barça stoof uit de startblokken en drong in het eerste kwartier de Koninklijke met agressief en opportunistisch voetbal ver terug. De Madrileense doelman Cesar, die opnieuw de voorkeur had gekregen boven de jonge Iker Casillas, demonstreerde toen al stijf te staan van de zenuwen.

Na een kwartier luwde het offensief en vervielen de Catalanen opnieuw tot het beruchte en trage schuifvoetbal. Real Madrid pakte de draad dankbaar op en speelde Barcelona steeds meer van de mat. De Koninklijke tikte Barcelona via Zidane, Raul en uitblinker Solari (vervanger van de geblesseerde Figo) bij vlagen suf. Maar Real moest, na mislukte mogelijkheden van Guti en een ijzingwekkende terugspeelbal van Frank de Boer op de schutterende Bonano, tot de slotfase wachten op de openingstreffer. De vaak geniale Raul bracht Frank de Boer en Coco dermate in paniek, dat Coco de bal wegtikte richting de volledig vrijstaande Zidane, die simpel kon scoren: 0-1.

Na de tegentreffer was Barcelona rijp voor de sloop. Raul kreeg weer alle vrijheid van De Boer en Coco en scoorde fraai zijn tweede treffer, die echter door de erbarmelijk slecht leidende Pérez Burrull werd afgekeurd.

Na de hervatting kwam Barça verrassend terug, zich bewust dat een nederlaag het einde van de titelaspiraties zou betekenen. Via een cadeautje zou Barcelona op gelijke hoogte komen. Xavi zag geen medespeler vrijstaan en besloot daarom tot een schot vanaf meer dan 30 meter. Doelman Cesar verkeek zich gruwelijk op de inzet en zag de bal via zijn hand met een merkwaardige curve in het doel zeilen: 1-1.

In het laatste kwartier waren beide ploegen nog eenmaal dicht bij de winnende treffer. Raul was voor de zoveelste keer Christanval te slim af en zag zijn wonderschone lobje over Bonano op de lat afketsen. Aan de andere kant miste Xavi de mogelijkheid om geschiedenis te schrijven, toen zijn vrije trap buiten bereik van Cesar op de kruising belandde. Elf minuten voor tijd zette Rexach eindelijk Marc Overmars in voor de leeg gespeelde Rivaldo, maar de Nederlander kon ook geen ijzer met handen breken.

Verder werd het duel ontsierd door enkele onverlaten, die via de naar twintig landen verzonden tv-beelden hun politieke ideeën wilden ventileren. Al in de eerste minuut sprongen twee tegenstanders van de economische globalisering over het hek en ketenden zich met handboeien aan de palen van het doelvast. Een ijzerschaar bleek in het Camp Nou niet voorhanden, zodat het duel pas na bijna acht minuten hervat kon worden. Na rust moest het spel opnieuw worden stilgelegd, toen twee radicalen het veld oprenden met een spandoek voor de Baskische zaak en een Baskische vlag.

Door de zeges van de achtervolgers zakte Barcelona naar de zevende plaats, die geen recht geeft op Europees voetbal. De meest opvallende triomf was die van Athletic de Bilbao bij Alaves. Het werd 3-2 na een uiterst grimmig duel. Nadat uitblinker Jordi Cruyff Alaves met twee goals op 2-0 had gebracht, werden Magno en Ruben Navarro van Alaves van het veld gestuurd. Athletic kwam via Tiko en Urzaiz nog voor rust op 2-2 en na de hervatting kon Larrazabal uit een strafschop 2-3 scoren. Alaves eindigde met slechts acht spelers omdat ook Tellez rood kreeg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 18 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.