UTRECHT - Het Groene Hart moet aangeboord kunnen worden voor woningbouw. Dat vindt algemeen directeur Peter Keur van FGH Bank. "De strikte benauwende toepassing van het gebied moet in beginsel worden losgelaten", schrijft hij in het jaarlijkse Vastgoedbericht van de bank, dat vandaag verschijnt.

|
P. KEUR: ...meer Vinex-lokaties zijn geen oplossing...
|
Samen met marktanalist Kaj Deana, in dienst bij de vastgoedbank, is Keur van mening dat er van overheidswege veel meer aandacht gegeven moet worden aan de relatie tussen wonen en werken. Dat betekent: meer en luxer bouwen in de Randstad. "Het is uitermate belangrijk de verdere spreiding van de bevolking tegen te gaan", aldus Keur in het jaarlijkse rapport.
De woningbouwproductie helpt echter niet meer. Die kent de laagste productie sinds de jaren dertig. En de Randstad voert daarbij de ranglijst aan. Kabinetsbeleid van de laatste decennia heeft er volgens de FGH-specialisten toe geleid dat het koopkrachtige deel van de bevolking buiten de steden is gaan wonen. "Consumenten willen gewoon prettig wonen en graag een tuintje", aldus de FGH-directeur. Massaal is gekozen voor een woning in het midden van het land, steeds verder verwijderd van de bedrijvige Randstad. "Het gebrek aan goede, ruime woningen in de steden en de volhardende focus op sociale woningbouw leidt steeds meer tot een lukrake vestiging van mensen uit de midden- en hogere inkomensklassen in gebieden waar dergelijke woningen wel voorradig zijn", aldus Keur. "Door de welvaart kunnen mensen het zich veroorloven om verder van het werk te wonen. Maar om de reistijd nog enigszins te beperken, zoeken veel tweeverdieners een plekje ergens in het midden van het land."
Investeringen in infrastructuur bleven echter achter. "Die waren volstrekt onvoldoende", stelt het duo. " En nog steeds is het zo, dat als het in Nederland ergens mis gaat, het aan alle kanten direct vastloopt. De komende jaren wordt dat alleen maar erger."
Keur spreekt daarbij uit eigen ervaring: "Opvallend aan Nederland is dat de afstanden klein zijn. Maar van alle West-Europeanen besteden wij het meeste tijd aan ons woon-werkverkeer. Zo werk ik op 61 kilometer van mijn woonplek. Tien jaar geleden overbrugde ik die afstand in drie kwartier. Nu heb ik daar een half uur langer voor nodig."
Bedrijven volgden hun werknemers echter niet en bleven de afgelopen decennia steeds kiezen voor de Randstad. Maar dat gaat veranderen, als het aan de glazen bol van Keur en Deana ligt. Bedrijven zullen zich de komende jaren daar vestigen, waar het arbeidspotentieel groot is: en dat is het midden van het land en de noordoostelijke Randstad.
De zakelijke vastgoedmarkt in de zuidelijke Randstad zal door die trend minder in zwang raken. Pas op termijn kan de zuidvleugel van de Randstad interessant worden door een relatief ruime arbeidsmarkt en gemiddeld lagere huisvestingslasten, waarschuwt het FGH-duo. "Die dreiging kan alleen worden afgewend als de overheid zijn benauwende blik op het Groene Hart loslaat", vinden Keur en Deana. Meer Vinex-lokaties zijn geen oplossing. "Die zijn te grootschalig en te monotoon,'' zegt Keur. "Kunstmatig. Er moet gekozen worden voor een organisch groeipad van steden." Daarbij moet volgens Keur en Deana het Groene Hart in beeld komen en ook een rol zijn weggelegd voor opknapbeurten en herontwikkeling van woonwijken.