De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 18 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aanslag op kerk
in Islamabad

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Met de aanslag op een protestante kerk in de zwaar bewaakte diplomatieke wijk van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waarbij vijf doden en 45 gewonden vielen, hebben islamitische extremisten gisteren duidelijk gemaakt dat de oorlog tegen terrorisme nog lang niet voorbij is.

Onder de doden bevinden zich de vrouw en dochter van een Amerikaanse diplomaat. Barbara Green, haar dochter Kristen, en drie nog niet geïdentificeerde slachtoffers, vermoedelijk twee Pakistani en een Afghaan, vonden de dood toen twee in het zwart geklede jongemannen handgranaten in de kerk gooien, waar een dienst werd gehouden. De daders wisten te ontkomen.

De Amerikaanse president George Bush veroordeelde de aanslag. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, was de aanslag vooral bedoeld om het pro-Amerikaanse beleid van de Pakistaanse president Pervez Musharraf te ondermijnen.

De aanslag, die niet is opgeëist, komt niet als een verrassing. Buitenlandse geheime diensten hielden er al lang rekening mee dat Pakistaanse extremisten, vaak met sterke banden met de Taliban en de Al-Qaeda-beweging, aanslagen zouden plegen tegen buitenlanders en westerse doelen in Pakistan. De ontvoering en vervolgens brute moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl, vorige maand, is ook al gezien als een poging het bewind van Musharraf te ondermijnen.

Eerder deze maand hebben Amerikaanse en Afghaanse troepen een bolwerk van Taliban en Al-Qaeda in de oostelijke Afghaanse provincie Paktia, aan de grens met Pakistan, aangevallen. Slechts een paar dozijn van de circa 800 daar verzamelde restanten van Taliban en Al-Qaeda zijn daarbij gedood. De meesten, zo wordt vermoed, zijn de slecht bewaakte grens met Pakistan overgetrokken.

Daar zijn zij vermoedelijk ondergedoken bij geestverwanten. De komst van een nieuwe groep radicalen uit Afghanistan zal de Pakistaanse fundamentalisten, die niets moeten hebben van Musharraf, extra aansporen aanslagen te plegen tegen westerse doelen.

De aanslag gisteren op een christelijk en daarmee westers doel zal de eerder sterker dan zwakker geworden fundamentalisten kunnen aansporen tot meer terreur, zo vrezen westerse diplomaten in Islamabad.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 18 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.