door Johan van den Dongen AMSTERDAM - Het extra leger officieren van justitie en rechters dat met spoed tevoorschijn wordt getoverd om de stroom bolletjesslikkers juridisch te verwerken, moet vooral uit eigen gelederen komen: ervaren juristen uit andere arrondissementen 'die eens iets anders willen'.
Daarnaast werft Justitie onder ervaren advocaten en onder talenten die de zesjarige opleiding tot rechterlijk ambtenaar hebben gevolgd.
Volgens Justitie zal het nog 'enkele weken tot maanden' duren voor het nieuwe personeel bolletjesslikkers zal aanklagen en berechten.
Vorige maand besloot minister Korthals van Justitie tot uitbreiding na een brandbrief van de korpsbeheerders van Zaanstreek-Waterland en Kennemerland. Beiden meldden dat de rechtbank in Haarlem dermate verstopt was geraakt door de grote hoeveelheid Schipholzaken, dat 'echte' criminelen in hun politieregio niet meer voor de rechter werden gebracht. Inbrekers, ontuchtplegers, hennepkwekers, openlijk-geweldplegers en helers dreigden vrijuit te gaan. Korthals zegde Justitie Haarlem - waar alle Schipholzaken belanden - onmiddellijk de hulp toe van andere rechtbanken in het land en beloofde een uitbreiding met negen officieren van justitie, zes rechters, twee rechters-commissarissen en 36 ondersteunende personeelsleden.
Inmiddels zijn de sollicitatierondes van start gegaan. Haarlems persofficier E.J. Hartjes zegt dat het parket wordt uitgebreid met de gebruikelijke instromers van de RAIO-opleiding en met collega's van andere parketten. "Wat dat laatste betreft vissen we inderdaad in een beperkt vijvertje. Het aantrekken van personeel bij andere parketten en rechtbanken is in feite een sigaar uit eigen doos", zegt Hartjes. "De werving van administratief personeel verloopt redelijk snel, die van rechters en officieren zal meer tijd in beslag nemen."
Volgens het ministerie van Justitie wordt ook gezocht naar allerhande juristen in het land die zes à zeven jaar ervaring hebben. "Er zijn in het land heel veel advocaten in het land die iets anders willen", zegt woordvoerder W. Alkema. "Die kun je van onder af aan als rechter aan de slag laten gaan."
Het nieuwe personeel krijgt een verkorte opleiding via de rechtbank. Hartjes bestrijdt het beeld dat er onervaren en onbekwaam personeel voor de leeuwen wordt gegooid. "Om een zaak tegen een bolletjesslikker te kunnen rondmaken heb je geen jarenlange opleiding nodig."
Onduidelijk is of de huidige hoeveelheid beschikbare cellen toereikend zal zijn om de stroom drugskoeriers te herbergen. Bij het huidige hoeveelheid aanhoudingen op Schiphol (ruim 500 van 1 januari tot nu), zou de nieuwe noodopvang op Kamp Zeist (700 plaatsen) bijvoorbeeld binnen vier maanden vol zitten. Justitie kan slechts hopen dat het niet zo'n vaart zal lopen. Alkema: "Drugskoeriers zitten tussen de drie en zes maanden vast, waardoor er een constante doorstroming is. Tel daarbij op dat Korthals alles in het werk stelt om drugskoeriers te ontmoedigen om naar Nederland te komen, dan is de doorstroming misschien genoeg."
De Groepsondernemingsraad Gevangeniswezen gaat er vanuit dat de gevangenissen niet worden opgezadeld met de opvang van cokeslikkers. Voorzitter R. Engel: "Ons is toegezegd dat het voor ons geen gevolgen zal hebben, maar er bestaat vrees over wat er op lange termijn gaat gebeuren. Als drugskoeriers ook in de gevangenissen komen, krijgen we te maken met capaciteitsproblemen.''