De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Wereldkampioen Freire schenkt ploegmaat Bettini ritzege in Tirreno
Heersen en
verdelen

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Onder het motto 'heersen en verdelen' schonk Oscar Freire de ritzege aan ploeggenoot Bettini. (Foto: Cor Vos)
FROSINONE - De wetten van de grote kampioenen begint hij langzamerhand te kennen. Met de gulden glimlach van de regenboog moest Oscar Freire vorig jaar op het podium van de mondiale titelstrijd zijn ploegmaat Paolo Bettini troosten. Het zilver ervoer de Italiaan als de grootste nederlaag uit zijn carrière. Gisteren kwamen de kemphanen van Lissabon, alias vrienden van Mapei, op drie kilometer van de streep na een tactische coupe samen op kop in de Tirreno-Adriatico. Onder het motto 'heersen en verdelen' schonk sluwe Freire de ritzege aan Bettini. Wellicht om volgende week zaterdag in Sanremo op een wederdienst te kunnen rekenen.

De masseurs van Mapei hadden de ploegleiding telefonisch gewaarschuwd. Op drie kilometer van de streep zat nog een venijnig klimmetje. En daarna volgde een levensgevaarlijke afdaling met liefst negen haarspeldbochten. Ook Geert Leinders, teamarts van de Rabobank, had zijn ploeg daarover geïnformeerd. "Dit is gekkenwerk. De jongens moeten zorgen dat ze op die berg van voren zitten. Anders vrees ik het ergste. Dit is een schande. Als ik de verbandtrommel vandaag niet hoef te gebruiken, ben ik dik tevreden."

En zodoende kreeg de oranje formatie de opdracht om Michael Boogerd en Erik Dekker naar voren te loodsen voor de laatste vijf kilometer. Waar Telekom op dat moment de wedstrijd controleerde, nestelden ook Boogerd en Dekker zich aan de kop van het peloton. Totdat Bettini demarreerde met Freire in zijn wiel. Niemand had een antwoord paraat. "Hier baal ik van", baalde Boogerd voor de tweede opeenvolgende dag. "Als ik daar meteen in hun wiel kwam, zat ik mee. Maar niemand kreeg die kleine kloof meer dicht. Danilo Di Luca probeerde het, maar ook hij kwam geen meter dichterbij."

De minitrein van Mapei was niet te stoppen, al was het in de duizelingwekkende afdaling ook onmogelijk om een achtervolging op gang te zetten. Aan het front demonstreerde sprinter Freire anderhalve week voor de Primavera dat hij op bergjes van het kaliber van de Poggio geen enkele moeite heeft om de besten te volgen. "Wij gingen enkel van voren rijden om een eventuele valpartij in de afdaling te voorkomen", verklaarde Bettini later. Maar het was Freire die hem erop attendeerde te demarreren. 'Vai' (ga) beet de Spanjaard hem toe. "Toen ik omkeek, zag ik alleen Freire nog in mijn wiel. Dat verbaasde me, maar aan een blik in elkaars ogen hadden we voldoende. We werkten prima samen."

Op tweehonderd meter van de streep rechtte de wereldkampioen zijn rug en maakte de weg vrij voor zijn ploegmaat. Een vriendendienst, waarmee enkel de allergrootsten uit het peloton zich onderscheiden. Bettini kwam enkele seconden te kort om de leiderstrui van Erik Zabel, die alsnog tweede in de rit werd, over te nemen. "Een ritzege was mijn doel voor deze Tirreno", concludeerde Bettini, die ook al Luik-Bastenaken-Luik en het kampioenschap van Zürich op zijn palmares heeft staan.

Met het eindklassement is de frêle Toscaan nog niet bezig. De derde rit van vandaag zal meerzeggend zijn. Op de tien kilometer lange slotklim zullen de verschillen gemaakt worden en daags erna volgt de tijdrit. "Sluit Freire niet uit voor het klassement", waarschuwt Bettini. "Hij is bergop super. Natuurlijk geeft ook hij hier zijn visitekaartje voor de Primavera af, maar het kopmanschap voor die klassieker wordt pas in de finale bepaald. Wel is duidelijk dat we voorbij de Poggio slechts op één troef moeten gokken. Mapei heeft Milaan-Sanremo nog nooit gewonnen. Voor een tweede en vierde plaats kopen we niets."

Alessandro Petacchi heeft de vijfde etappe van Parijs-Nice op zijn naam gebracht. De sprinter uit de Fassa Bortoloploeg was de snelste in de spurt na de 185,5 kilometer van Toulon naar Cannes. Het was de tweede ritzege van de Italiaan in Parijs-Nice en zijn zesde overwinning in dit seizoen. De Kazach Vinokoerov uit de Telekomploeg behield de leiderstrui.

Tirreno-Adriatico. Tweede etappe, Sorrento - Frosinone: 1. Bettini (Ita) 213 km in 5.58,24 (35,658 km/u), 2. Zabel (Dui), 3. Leoni (Ita), 10. Dekker (Ned), 13. Boogerd, 78. Boven 0.19, 91. Kroon, 93. Lotz, 100. Hoffman, 146. Tankink 1.46. Algemeen klassement: 1. Zabel 9.13.55, 2. Bettini 0.05, 3. Freire Gomez (Spa) 0.09, 12. Boogerd, 18. Dekker, 63. Lotz 0.29, 66. Boven, 71. Kroon, 146. Tankink 4.41, 167. Hoffman 8.57.

Parijs-Nice. Vijfde etappe, Toulon-Cannes: 1. Petacchi (Ita) 185,5 km in 4.40.41, 2. Vicioso (Spa), 3. Mattan (Bel), 14. Knaven. Niet gestart: Moerenhout. Algemeen klassement: 1. Vinokoerov 17.33.23, 2. Jalabert 0.05, 3. Rous (Fra) 0.49.

GP Erik Breukink. Eerste etappe, Bladel-Riemst: 1. Van Dijk (Ned) 185 kilometer in 5.04.39, 2. Pollack (Dui), 3. Eisel (Oos).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.