De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Maleisische Grand Prix weer bedreigd door tropische stortbuien
Alle zegen komt
van boven

   
 

SEPANG - Als het waar is dat alle zegen van boven komt, dan belooft het morgen weer een spectaculaire Grand Prix van Maleisië te worden. Evenals vorig jaar toen de Formule 1-rijders overdonderd werden door de hemelsluizen die zich plotseling boven hun racehelmen openden, geeft de weersverwachting namelijk opnieuw tropische stortbuien aan, gepaard gaande met onweer.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
De chaotische start van de GP van Australië - waarbij Rubens Barrichello een van de hoofdrolspelers was - is in de Formule 1 hét gespreksonderwerp. Meer nog dan de verwachte tropische regenbuien. (Foto: AFP)
Wat dat voor effect zal gaan sorteren, bleek een jaar geleden op het circuit van Sepang toen de coureurs meer gebaat waren bij een boot dan een bolide. Dat Michael Schumacher en in zijn kielzog Rubens Barrichello vlotjes over het natte gras zeilden maar desondanks voor de dubbele zege voor Ferrari zorgden, mocht dan ook wonderbaarlijk heten.

Regen maakt elke calculatie onberekenbaar. Niettemin moet er iets van tevoren worden vastgesteld. Met het oog op morgen werd er daarom gisteren toch nog even nagekaart over het startincident in Melbourne, waar pole-man Barrichello en Ralf Schumacher op elkaar knalden en daarmee een ravage achter zich aanrichtten. Het ongeluk, dat gelukkig alleen materiële consequenties had, zou een les voor de naaste toekomst moeten inhouden. Zoiets dient straks bij de starts omzeild te worden.

Dat vindt ook Jaguar-teambaas Niki Lauda. Guitig liet hij aanvankelijk weten dat hij de massale crash met genoegen had aanschouwd, aangezien zijn rijder Eddie Irvine (als negentiende gestart) ongeschonden de chaos kon omzeilen en daardoor nog onverwacht in de WK-punten wist te rijden. Serieuzer stelde hij echter: "Barrichello viel te blameren. Hij ging plotseling op zijn rem staan, waardoor Ralf (Schumacher) hem nooit meer kon ontwijken. Alsof je op de snelweg rijdt en daar iemand plotseling gaat remmen, dan ben je niet meer in staat om snel te reageren. Nee, Rubens was gewoon fout." De Ferrari-coureur verweerde zich echter door te stellen dat hij op dat punt later remde dan zijn teamgenoot vorig jaar. Dat zou de telemetrie hebben uitgewezen. Sauber-coureur Nick Heidfeld die evenals zo velen slachtoffer van de botsing werd, refereerde daarentegen aan het 'slingeren' van Barrichello, nadat het licht op groen sprong. De Braziliaan week naar de eerste bocht driemaal van koers, wat op band is vastgelegd. Niemand van de wedstrijdleiding greep evenwel in. "De regel is dat je na de start eenmaal van je lijn mag afwijken", aldus de Duitser, die het nog steeds niet kan verkroppen dat niet hij maar het Finse talent Kimi Raikkonen door McLaren-Mercedes werd aangetrokken. "Dat het in de praktijk wel meerdere keren gebeurt, omdat je voor de eerste bocht toch de ideale lijn zoekt, wordt getolereerd, maar wat Barrichello in Melbourne deed was extreem. De regel is duidelijk: eenmaal van je lijn afwijken is toegestaan, maar ja, waar trek je daarna de grens?"

Renault-teambaas Flavio Briatore, die zijn rijder Jenson Button in de malheur zag meegesleurd, was stelliger en hield dan ook een pleidooi om coureurs die zich niet aan die regel houden te bestraffen. Want, zo meende de flamboyante Italiaan, wiens stem al behoorlijk aangetast lijkt door de producten van zijn sigarettensponsor Mild Seven: "Volgens mij bestaat er op dit moment geen sanctie op dergelijk gedrag, ondanks de grote financiële en sportieve gevolgen. Waarom zou je zo'n rijder niet een straf opleggen om hem een volgende race achteraan te laten starten? Daar moeten we dan maar eens werk van maken."

Dreigende taal, maar of het ten uitvoer wordt gebracht? Dreigender zijn zeker de weersvoorspellingen waarover de rijders, hun ingenieurs en hun bandenleveranciers zich veel drukker maken. Zij weten niet wat hen boven het hoofd hangt. De miljoenen tv-kijkers 'all over the world' wel: een weergaloze race!

Vrije training: 1. Raikkonen (Fin) McLaren-Mercedes 1.37,399, 2. Coulthard (GBr) McLaren-Mercedes 1.38,038, 3. Michael Schumacher (Dui) Ferrari 1.38,490.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.