De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ster van Zwolle weer voor amateurs

Van onze wielermedewerker

   
 

ZWOLLE - Met de 42e Ster van Zwolle wordt morgen het nationale amateurwielerseizoen van start geschoten. De laatste jaren zocht de Overijsselse openingskoers enigszins naar haar identiteit. Na het afscheid van de markante organisator Ben Zomerdijk leek de nieuwe organisatie een andere weg in te slaan, met meer aandacht voor de professionals. Omdat er echter onvoldoende profformaties interesse toonden in de Ster, bleef de wedstrijd een veredelde amateurkoers. Waarin het voor de wel aanwezige beroepsrenners een koud kunstje was om te excelleren.

Dit jaar geeft de organisatie - deels om financiële redenen - haar wedstrijd terug aan de amateurs. Althans, met het Duitse Team Cologne staat slechts één profploeg van tweede categorie aan de start. "Daarmee hebben we een evenwichtig rennersveld", meent organisator Jan van Ommen. "Daar zijn zowel wij als de teams bij gebaat."

BankGiroLoterij ontbreekt dus op de startlijst. "Die hebben vorig jaar de koers plat gelegd. Ze hadden zich niet ingeschreven, maar ze zouden ook niet welkom geweest zijn", aldus Van Ommen, die op het laatste moment de dijk tussen Hasselt en Genemuiden, van oudsher de scherprechter, toch nog uit het parcours heeft moeten schrappen wegens de slechte staat van het wegdek. Om toch een selectieve koers te krijgen rekent Van Ommen daarom zaterdag op regen, hagel, sneeuwbuien en veel wind.

Vast staat dat in Zwolle voor het eerste gekeken kan worden hoe de krachtsverhoudingen van de Nederlandse ploegen liggen. Na AXA-VvZ werden ook de ploegen Bert Story/Piels, Rabobank Espoirs en Van Hemert Groep dit seizoen Trade Team III. "Maar wij rijden meer en betere wedstrijden. Die andere Nederlandse formaties in de derde klasse willen wel andere wedstrijden fietsen, maar geven geen extra impuls", zegt AXA-ploegleider Jan van Dam. Daarmee doelt Van Dam op het feit dat AXA veertien beroepsrenners onder contract heeft staan, terwijl de nieuwe Trade Teams III louter amateurs onder contract hebben. AXA is daarom alles aan gelegen om dit seizoen te bewijzen dat de vergelijking met hun amateurcollega's mank gaat. "Promotie naar de tweede klasse is heel belangrijk. Die stap moeten we maken", vindt Van Dam.

De Ster van Zwolle is een eerste mogelijkheid om het onderscheid te maken. Van Dam tipt zijn sprinter John den Braber, maar de Rotterdammer werpt al teveel druk van zich af. "Zo'n Ster van Zwolle is wel leuk, maar het is veel belangrijker dat je goed presteert in de Belgische semi-klassiekers en andere buitenlandse koersen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.