De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Joegoslavië heet nu Servië-Montenegro

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Na 73 jaar verdwijnt Joegoslavië van de Europese kaart. De laatste twee deelrepublieken hebben gisteren besloten verder te gaan als 'Servië en Montenegro'. De Joegoslavische president Vojislav Kostunica, een van de ondertekenaars van het onder bemiddeling van de Europese Unie tot stand gekomen akkoord, zei dat Servië en Montenegro een federatie noch een confederatie wordt, maar dat er een geheel nieuwe staatsvorm is bedacht. Servië en Montenegro worden feitelijk onafhankelijk van elkaar. Ze houden een gemeenschappelijk defensie- en buitenlandbeleid, maar krijgen gescheiden economieën, douanediensten en munteenheden (Servië de dinar, Montenegro de euro).

Het is de bedoeling dat er in de herfst van dit jaar landelijke verkiezingen worden gehouden en dat de parlementen van beide staten en de federatie de benodigde grondwetswijzigingen gaan voorbereiden. De naamsverandering wordt pas officieel nadat de parlementen het akkoord hebben geratificeerd.

Kostunica zei dat de functie van federaal president gehandhaafd blijft en dat het nieuwe land één zetel krijgt bij de Verenigde Naties, net zoals Joegoslavië nu heeft. Wel zal de VN-ambassadeur afwisselend een Serviër en een Montenegrijn zijn.

Het akkoord is een overwinning voor de coördinator van het buitenlandbeleid van de EU, Javier Solana. Hij noemde de overeenkomst gisteren "een belangrijk succes voor de Europese buitenlandse politiek", dat uiteindelijk kan leiden tot EU-lidmaatschap voor Servië en Montenegro.

Nu er een akkoord is bereikt gaat het referendum over onafhankelijkheid dat Montenegro in mei wilde houden niet door. De internationale gemeenschap was tegen afscheiding van Montenegro, omdat die een nieuwe impuls zou kunnen geven aan het onafhankelijkheidsstreven van etnische minderheden in de Balkan, met name de Albanezen in Kosovo en Macedonië.

De Montenegrijnse president Milo Djukanovic, die het akkoord ook ondertekende, kan in zijn staat op een storm van kritiek rekenen omdat hij afziet van het referendum. "Dit is hoogverraad", reageerde een oppositieleider gisteren al. Het akkoord voorziet in het recht van de Serviërs en de Montenegrijnen om "hun mening over hun gezamenlijke staat in de toekomst te heroverwegen". De lidstaten hebben na drie jaar het recht "om procedures in gang te zetten om hun status te wijzigen, dat wil zeggen zich terug te trekken uit de statenbond".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.