De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wiegel: Eenheid in VVD
   
 

door Sjuul Paradijs DEN HAAG - VVD-coryfee Hans Wiegel roept zijn partij op tot eenheid. De VVD moet als één blok achter lijsttrekker Hans Dijkstal gaan staan en de gelederen in de VVD moeten vanaf vandaag worden gesloten. Die indringende boodschap richt Wiegel aan de partijbaronnen, de invloedrijke voorzitters van de Kamercentrales, op het moment dat de VVD zich in een staat van ontreddering bevindt na de rampzalige resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen en in de peilingen.

"We hebben één lijsttrekker, we hebben één politiek leider. En dat is Hans Dijkstal. Er kan geen sprake van zijn dat daar verandering in komt," aldus Wiegel gedecideerd in een gesprek met De Telegraaf. "De VVD moet nu de kalmte bewaren. Hou het hoofd koel, zou ik tot mijn partijgenoten willen zeggen."

Wiegel had gistermiddag uitgebreid telefonisch contact met VVD-voorman Dijkstal om de moeilijke toestand waarin de partij, die door het succes van Pim Fortuyn in een benarde positie terecht is gekomen, te bespreken.

Wiegel en Dijkstal zijn overeengekomen dat er niet meer over het premierschap wordt gespeculeerd. "Ik ben het eens met Dijkstal: wij kiezen in Nederland niet de minister-president. Stel je voor dat de VVD in de regering komt, dan wordt die vraag op dat moment beantwoord. We hebben goede kandidaten binnen en buiten de Tweede Kamer."

Met deze formulering willen de VVD-kopstukken de discussie over het premierschap, die door VVD-voorzitter Eenhoorn eerder deze week werd veroorzaakt, de kop indrukken.

Eenhoorn, die een knallende ruzie achter de rug heeft met Dijkstal, liet zich positief uit over een mogelijk premierschap van Wiegel.

Volgens Wiegel was en is er na het gesprek van gisteren volledig vertrouwen tussen hem en Dijkstal. "Ik heb tegen Dijkstal gezegd: 'Ik sta volledig achter jou en achter jouw aanvoerderschap'. Ik wil geen gedonder in de tent."

Wiegel houdt het voor mogelijk dat de VVD op 15 mei toch nog als grootste partij uit de bus kan komen. "Men moet hierover ook niet zo spastisch doen. Stressbestendigheid is een eerste vereiste. Juist als de spanning groeit, daalt er bij mij een grote kalmte neer. De vraag is nu: hoe gaan we campagne doen?", aldus Wiegel.

De twee top-VVD'ers zijn overeengekomen dat erelid Wiegel, het orakel uit Diever, in de komende verkiezingscampagne strategisch en prominent wordt ingezet. Daarmee worden de wensen uit de partij van de partijbaronnen ingewilligd. "We hebben zelfs al een paar leuke plannetjes met elkaar besproken," aldus Wiegel.

Fortuyn was gisteren tijdens de presentatie van zijn boek lyrisch over Wiegel. Hij noemde de VVD'er zelfs "mijn goede vriend Hans Wiegel". Een regeerakkoord met Wiegel kan volgens Fortuyn snel worden gesloten. "Daar ben ik in een halve middag mee klaar. Dat kan nog sneller dan toen met Van Agt in de Bistroquet," zei Fortuyn.

Fortuyn

Maar de toon van Wiegel in de richting van Fortuyn is minder vriendelijk. De campagne van Wiegel tegen Fortuyn is begonnen. Volgens Wiegel zit in het boek van Fortuyn een aantal elementen dat "niet kan". "De manier waarop hij over sommige mensen schrijft, zoals minister Borst of burgemeester Opstelten, kan gewoon niet. Dat zijn kwaadaardige aanvallen. Dat kun je gewoon niet maken. Dat moet scherp worden bestreden."

Afkeer bestaat er bij Wiegel ook over de wao-aanpak van Fortuyn, waarvan kankerpatiënten volgens de liberaal de dupe worden. "Als je door kanker wordt getroffen, dan heb je recht op wao. Je zult het maar in je omgeving meemaken. Je wereld stort in en dan wordt ook nog je wao-uitkering afgepakt. Dat kan werkelijk niet."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.