door Cees Janssen DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch heeft een landelijke primeur door een strenge aanpak voor bijstandgerechtigden. Iedereen die zich voor een uitkering meldt, wordt voor minstens twintig uur per week aan het werk gezet. Ziekteverzuim wordt direct gecontroleerd.
De nieuwe aanpak, onder de naam 'Van werkzoeker naar werknemer', geldt sinds 1 maart jongstleden. Volgens Y. Bieshaar, directeur van de sociale dienst, zijn de eerste controles van ziektemeldingen al geweest en zijn er volgens de woordvoerder van de gemeente alleen maar positieve reacties geweest.
De Bossche aanpak is overgewaaid uit Wisconsin in de Verenigde Staten en wordt in deze vorm in Nederland nog nergens toegepast.
Voorlopig geldt de regeling alleen voor nieuwe aanvragen, circa 900 per jaar. Als het een succes is, worden volgend jaar ook de al bestaande bijstandscliënten op dezelfde manier aangesproken.
De doelgroep bestaat uit mensen die zijn ontslagen, vrouwen die na een echtscheiding een bijstandsuitkering aanvragen, dak- en thuislozen, wao'ers die na herkeuring voor een groter deel arbeidsgeschikt worden verklaard, en studenten die afhaken voordat ze een diploma hebben gehaald.
De werkzaamheden kunnen variëren van postbezorging tot administratief werk of een baan in de automatisering. Daarnaast zal het werk voor een deel bestaan uit cursussen en opleidingen om de kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Bij de Weener Groep, ontstaan uit de vroegere sociale werkplaats, wordt de werkweek aangevuld tot uiteindelijk twintig uur.
De gemeente hoopt de extra kosten van de nieuwe aanpak te kunnen compenseren met een vermindering van de bijstandskosten.