door Eric de Brouwer ROTTERDAM - Lijsttrekker Pim Fortuyn en vijftien partijgenoten van Leefbaar Rotterdam zijn gisteren in een bomvol stadhuis definitief de politieke arena aan de Coolsingel binnengemarcheerd. Leefbaar Rotterdam, de grote overwinnaar van de raadsverkiezingen in de havenstad, was met zestien van de 24 nieuwkomers in de raad 'hofleverancier'. In totaal heeft Rotterdam 45 raadsleden.
|
De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten werd gisteren voor het eerst geconfronteerd met Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Pim Fortuyn als raadslid. Al twintig minuten na aanvang van de eerste vergadering diende de nieuwe partij een motie van afkeuring in. (Foto: ANP)
|
De troepen van Fortuyn deden meteen van zich spreken. De vergadering was amper twintig minuten oud, of Leefbaar Rotterdam diende al een motie van afkeuring in tegen Nico Kok.
Kok, die wel op de kieslijst stond van Leefbaar Rotterdam maar die in de aanloop naar de verkiezingen besloot Fortuyn om diens uitlatingen in de media de rug toe te keren, werd gisteren als 'onafhankelijke' in de nieuwe raad benoemd. Daarmee snoepte hij persoonlijk een zetel af van de zeventien stoelen die Leefbaar Rotterdam na de verkiezingen mocht bezetten.
"Dit is kiezersbedrog en moreel verwerpelijk", sneerde Fortuyn. "Meneer Kok heeft dit plan vooraf uitgedacht. Hij heeft meegelift op ons verkiezingssucces. De afspraak was dat hij zijn stoel zou afstaan als hij niet genoeg voorkeurstemmen zou krijgen. Met 127 van de benodigde 1400 stemmen heeft hij daar duidelijk niet aan voldaan. Hij had hier niet mogen zitten."
Burgemeester Ivo Opstelten schrok een beetje van de eerste aanval van het leger van Fortuyn. "Dat begint goed, we zijn nog geen twintig minuten bezig!" liet Opstelten zich ontvallen. De motie van Leefbaar Rotterdam werd uiteindelijk van tafel geveegd door alle andere partijen in de raad.
Nadat alle raadsleden de eed of belofte hadden afgelegd, sprak Opstelten in een rede onder meer over de historische verkiezingswinst van Fortuyn. Hij stak echter ook de hand in eigen boezem. "Na zo'n uitslag mag natuurlijk getwijfeld worden. Maar we mogen niet twijfelen over de vraag of de kiezer wel goed heeft gekozen", zei Opstelten. "Wel moeten we onszelf afvragen of wij wel goed genoeg luisteren naar de Rotterdammers."
Opmerkelijk was de openbaar gemaakte brief van PvdA-lijsttrekker Els Kuijper aan Pim Fortuyn. Kuijper zegt hierin dat zij alsnog 'dialoog en samenwerking' met Leefbaar Rotterdam zoekt. Fortuyn zegt eerst excuses van de PvdA te willen hebben. "Iedereen binnen die partij, de heren Kok en Melkert voorop, zetten mij neer als een Haider en een Mussolini. Ik ga daarom niet op de toenadering in."