De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gunco Rotterdam investeert
in eigen toekomst

Van onze medewerker

   
 

ROTTERDAM - In een periode waarin de progressie van het Nederlandse clubbasketbal stagneert, laat Gunco Rotterdam zien dat het als één van de weinige eredivisieclubs bereid is om te investeren op de lange termijn. Dat is des te opvallender, aangezien de sympathieke Rotterdamse organisatie tevens het op één na laagste budget van de eredivisie tot zijn beschikking heeft.

Liever dan weer een dure buitenlander voor de bank aan te trekken, steekt het zijn geld in een ambitieus jeugdplan en een goed doordachte promotie. Nog maar enkele jaren geleden vormden afzichtelijk lege tribunes het trieste decor bij de thuiswedstrijden van de club. Daar waar ook de meeste hogergeplaatste clubs met veel hogere budgetten wekelijks hun kunsten vertonen voor lege tribunes, zijn de thuiswedstrijden van de Rotterdammers inmiddels echter steeds weer een feest, ongeacht de uitslag. De tribunes stromen wekelijks vol en de nummer één na laatst van de eredivisie speelt zijn wedstrijden in een heerlijke ambiance.

Algemeen-manager Paul de Vos is de geestelijk vader van het plan. "We begonnen zes jaar geleden met een aantal clinics op basisscholen in Delfshaven, een achterstandswijk waar niets te doen is voor de jeugd. De spelers en coach van het eerste team gaven demonstratietrainingen op de diverse scholen, hetgeen geweldig aansloeg. Na verloop van tijd zijn we dit gaan uitbreiden naar andere, meestal eveneens achterstandswijken. Op dit moment geven we gemiddeld 1000 clinics per jaar, op bijna 200 scholen. Eerst drie kennismakingslessen op de eigen schoollocatie, daarna zeven vervolglessen in diverse wijken voor degenen die daarop inschrijven."

Met name dat laatste is een unicum in de Nederlandse basketbalwereld. De Vos: "De inschrijvers worden ingedeeld in wijkteams dicht bij huis. Aan het eind van het jaar volgt een groot wijktoernooi met twaalf à vijftien teams. Aan al die groepen delen we handenvol vrijkaarten uit voor onze thuiswedstrijden, jaarlijks tussen de 10 en 12.000. Daardoor creëren we een trouw thuispubliek, ook met het oog op de toekomst."

Tegelijkertijd levert de intensieve samenwerking met het Thorbecke Lyceum een ideaal fundament voor de eigen jeugdopleiding. Deze school is de grootste LOOT-school in Nederland. De 240 topsporters-in-opleiding vormen eenzesde deel van het totale leerlingenbestand. Inge de Bruijn, Verona van der Leur en de inmiddels vermaarde jeugdopleiding van Feijenoord zijn de bekendste producten hiervan. De coördinator van de jeugdopleiding, Erik Braal, zette vijf jaar geleden, in opdracht van De Vos, deze samenwerking op poten. "Destijds begonnen we met negen durfals die zich aanmeldden voor het project. Op dit moment volgen de hoogste jeugdteams in drie verschillende leeftijdscategorieën van Gunco Rotterdam de lessen op het Thorbecke, in totaal 30 talenten. Zij trainen elke dag twee uur met hun eigen gediplomeerde jeugdcoaches tijdens de schooluren en krijgen huiswerkbegeleiding. Inmiddels behoort elk team tot de beste van het land in zijn leeftijdsgroep."

Dit alles is zeer arbeidsintensief en vereist een strakke organisatie. Ondanks het lage budget van 300.000 euro voor de hele club was het bestuur bereid om twee fulltime trainers aan te trekken. De Vos: "Zonder enkele sponsors die speciaal voor het sociale aspect van het clinicprogramma zijn ingestapt, zoals de Nieuwe Unie, AVR en OBR, was dit niet mogelijk geweest. Het bovenstaande vindt plaats in nauwe samenwerking met de Dienst Sport en Recreatie van de gemeente, die vooral zorgdraagt voor het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod."

Dat de resultaten van het eerste team achterblijven bij dit geweld baart De Vos geen zorgen. "Over enkele jaren komen we vanzelf bovendrijven. Niet alleen door onze zelf opgeleide talenten, maar ook door de fantastische ambiance die we een sponsor te bieden hebben. De enige clubs die qua toeschouwersaantallen met ons zijn te vergelijken, zijn MPC Donar en Eiffel Towers, de nummers één en twee van de eredivisie. Wij zijn de sleepers van het basketbal."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.