BRUSSEL - De Europese Unie overweegt om de import van staal uit niet EU-landen op het huidige niveau te bevriezen. Dit moet voorkomen dat de Europese markt straks wordt overstroomd door buitenlands staal dat zijn weg niet meer vindt naar de VS, omdat die heffingen tot 30% op import-staal hebben ingesteld. Een dergelijke maatregel zou volgens een woordvoerder van de Europese Commissie niet in strijd zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO.
Op 20 maart gaan de Amerikaanse heffingen in en dat houdt in dat de EU volgens de WTO-regels gerechtigd is na 90 dagen tegenmaatregelen te nemen, mits duidelijk is dat de heffingen die de VS heeft ingesteld zuiver politiek zijn.
Landen als Japan, Rusland en Brazilië moeten ergens heen met hun staal als ze dat niet meer aan de VS kunnen verkopen. Europa exporteert vier miljoen ton van de 160 miljoen ton die jaarlijks wordt geproduceerd naar de VS en ook dat staal blijft straks waarschijnlijk op de eigen markt hangen.
|
|
De EU heeft ten principale vorige week ook al een klacht gedeponeerd bij de WTO in Genève tegen de Amerikaanse importheffingen, die dienen om de eigen, verouderde staalindustrie te beschermen. Maar het kan wel een paar jaar duren voordat die uitspraak er is en dat duurt te lang.
Europa overweegt geen importstop voor Amerikaans staal, dat wordt erg weinig ingevoerd vanwege de slechte kwaliteit. Een importstop zou dan ook een loos gebaar zijn. De verantwoordelijke eurocommissaris Pascal Lamy (Buitenlandse Handel) kondigde vorige week al een derde actiemogelijkheid aan, namelijk het vragen van compensatie aan de VS voor de Europese industrie ten bedrage van de geleden schade door de staalheffingen. Gedacht wordt dan aan een bedrag van twee miljard dollar per jaar. Maar ook hier gaat veel tijd overheen voordat zoiets is af te dwingen. In de tussentijd, als de VS er niet meteen op ingaan, zou Europa kunnen beginnen met het leggen van heffingen op Amerikaanse importproducten, maar dat is het begin van een echte handelsoorlog. Volgens Lamy's woordvoerder is daarvan voorlopig dan ook nog geen sprake. Op de komende EU-top in Barcelona zullen de Europese regeringsleiders hun licht laten schijnen over tegenmaatregelen en het bevriezen van het huidige staalimportniveau.