De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  President Brazilië heeft
genoeg van arrogant IMF

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De president van Brazilië is uit zijn slof geschoten tegen het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Volgens Fernando Henrique Cardoso behandelt het fonds Zuid-Amerikaanse ambtsdragers en topeconomen als 'analfabeten'. In ongewoon harde termen liet het Braziliaanse staatshoofd merken zijn buik vol te hebben van de vermeende arrogantie die het IMF in Zuid-Amerika aan de dag zou leggen.

"De president van Peru is een econoom met een respectabele staat van dienst. Ook het staatshoofd van Bolivia studeerde af in de economie, terwijl mijn Mexicaanse ambtsgenoot een succesvol zakenman is. Zelf ben ik als socioloog ook al geen dommerik. Het moet eens afgelopen zijn met de soms catastrofale betweterigheid van het IMF", aldus Cardoso, die een paar zinnen later de internationale gemeenschap om hulp vroeg voor het noodlijdende Argentinië.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
President van Ecuador Noboa (l) en zijn Peruaanse collega Toledo (r) met de Braziliaanse president Cardoso tijdens het congres over de peso-crisis. (Foto: AP)
"Het scepticisme van het IMF, de Amerikaanse regering en de kredietbanken met betrekking tot Argentinië was te begrijpen, maar is nu niet langer te rechtvaardigen gezien de verregaande maatregelen en hervormingen die de regering in Buenos Aires reeds heeft doorgevoerd. Het is ook niet langer redelijk om van de Argentijnse regering verdere bezuinigingen te eisen", aldus Cardoso in zijn openingstoespraak van de jaarlijkse vergadering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, die dit keer in de Braziliaanse stad Fortaleza plaatsheeft.

Volgens Cardoso zijn zowel de internationale banken als het IMF zelf ook medeschuldig aan de crisis die Argentinië heeft, doordat zij jarenlang een falend economisch bestel met kredieten overeind hielden

De anders zo voorzichtige president van Brazilië kwam tot zijn uitbarsting nadat de Argentijnse minister van Economische Zaken, Remes Lenicov, amper indruk bleek te hebben gemaakt met zijn noodkreet van zondag toen de bewindsman waarschuwde dat zijn land echt niet verder kan zonder een hervatting van de financiële hulp. Minister Lenicov verklaarde dat het democratische politieke bestel in Argentinië zal wankelen wanneer de economische neergang nog langer aanhoudt

Tijdens een ontmoeting met president en gastheer Cardoso zei minister Lenicov dat Argentinië het nog maximaal anderhalve maand alleen kan uithouden. Daarna dreigen chaos en anarchie, aangewakkerd door de almaar verslechterende sociale situatie.

In Buenos Aires had president Eduardo Duhalde gisteren een ontmoeting met de Indiase econoom Anoop Singh, die aan het hoofd staat van een nieuwe IMF-missie naar Argentinië. Na afloop van het gesprek liet het staatshoofd weten de hoop op een spoedige hervatting van de noodhulp aan zijn land nog niet te hebben opgegeven. "Ik heb meneer Singh gevraagd om de afhandeling van de hiertoe benodigde formaliteiten te bespoedigen, zodat we binnen een maand tot een vergelijk met het IMF kunnen komen", aldus Duhalde. De IMF-delegatieleider zelf beperkte zich tot een glimlach en deed er verder het zwijgen toe.

Het nieuwste verlangen van de bezoekende IMF-economen is dat Argentinië naast de handhaving van een evenwichtige nationale begroting ook paal en perk stelt aan de circulatie van het door provinciale overheden uitgegeven nepgeld en ongedekte obligaties. Vanuit Fortaleza zei minister Lenicov dat het uit de roulatie nemen van deze creatieve betaalmiddelen pas mogelijk is wanneer de economische groei aantrekt en daarmee ook de belastinginkomsten weer stijgen. "Dat zal dus enige tijd vergen", aldus Lenicov.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.