TEL AVIV - Op het moment dat Israël zijn ijzeren vuist toonde via de grootste militaire operatie in twee decennia legden Palestijnse schutters gistermiddag de zwakte van de samenleving bloot door dood en verderf te zaaien op een snelweg nabij de grens met Libanon.
|
Jasser Arafat (Foto: AP)
|
Bij de laatste actie vielen aan Israëlische kant zes doden. De twee Palestijnse schutters werden na een op de tv uitgezonden klopjacht door politie en leger doodgeschoten. De bevolking van een nabijgelegen kibboets was opgedragen de schuilkelders in te gaan. De actie werd opgeëist door de Al-Aksa Brigade, een aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Jasser Arafat verbonden radicale beweging.
In Israël bestond in eerste instantie het vermoeden dat de Libanese Hezbollah-groepering verantwoordelijk was voor het bloedbad. Israëlische veiligheidsdiensten hebben de laatste tijd veelvuldig op het gevaar van Hezbollah gewezen, die de Palestijnen met raad en daad zou bijstaan.
Meer dan 20.000 Israëlische soldaten zetten gisteren hun acties in de Gazastrook en Ramallah op de Westoever voort. Het dodental aan Palestijnse kant was daarbij gisteravond opgelopen tot 31. Honderden mannen zijn gearresteerd.
Israël zegt dat de veldtocht, waarbij in Ramallah 150 tanks en pantservoertuigen werden ingezet, is bedoeld om radicale Palestijnen op te pakken en wapenfabrieken te ontmantelen. Meer dan twintig munitiewerkplaatsen zouden zijn vernietigd. De Palestijnen menen dat het om een herbezetting van hun gebied gaat. Gisteravond maakten de Israëli's nog geen aanstalten om uit Ramallah te vertrekken.
|
Jasser Arafat (Foto: AP)
|
Ondanks het grootschalige Israëlische offensief zijn twee minister uit het kabinet van premier Ariel Sjaron gestapt omdat deze te weinig zou doen om de Palestijnse opstand een halt toe te roepen. Minister van Toerisme Benjamin Elon en minister van Infrastructuur Avigdor Liebermann staan een veel hardere lijn voor.
Israël en de Palestijnen beschuldigen elkaar ervan nog voor de komst van de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, generaal Anthony Zinni, die morgen wordt verwacht nog snel rake klappen uit te willen delen om zo de onderhandelingspositie te verbeteren.
Een andere Amerikaanse 'zwaargewicht', vice-president Dick Cheney, is gisteren al in Jordanië aangekomen. Cheney zal in totaal nog tien andere staten in het Midden-Oosten aandoen om steun te vergaren voor een eventuele Amerikaanse aanval op Irak. Dat zal niet meevallen. Zelfs de Jordaanse koning Abdallah, een van de meest pro-westerse leiders in de regio, zei tegen zo'n actie te zijn. Bovendien heeft Cheney heel wat uit te leggen over het Amerikaanse beleid ten aanzien van Israël. De Arabische staten vinden dat Amerika de schuld van het bloedvergieten in de regio wel heel eenzijdig bij de Palestijnen legt.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, richtte zich gisteren in een speech in New York direct tot beide kemphanen Ariel Sjaron en Jasser Arafat. Wijzend op het dodental in het conflict dat nu de 1500 al ruim is gepasseerd, zei Annan dat beide leiders hun volk "weg moeten leiden van een ramp". De Palestijnen werden door Annan bekritiseerd voor het gebruik van zelfmoordenaars en terreur dat hij "moreel weerzinwekkend" noemde.
De Israëli's kregen er op hun beurt van langs vanwege ,,de illegale bezetting van Palestijns land en meer spoedeisend het bombarderen van burgerwijken."