De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Juwelier: Ik wilde
personeel beschermen

   
 

TILBURG - Vier kogels vuurde de Tilburgse juwelier Marc Pijnenburg af tijdens de gewelddadige overval op zijn winkel, waarbij hij een 28-jarige rover van Marokkaanse afkomst doodschoot. De Federatie Goud en Zilver, met ruim 600 aangesloten juweliers de grootste van ons land, zegt vanwege het toenemende geweld tegen winkeliers alle begrip te hebben voor Pijnenburgs actie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
(Foto: persburo van eijndhoven)
Afgelopen weekeinde werd Marc Pijnenburg (40) vrijgelaten. Ruim een week lang zat hij in het huis van bewaring. Samen met zijn echtgenote is hij direct op vakantie gegaan. Om enkele dagen tot rust te komen, weet zijn raadsman mr. R. Milo. "Sommigen zien mijn cliënt als een held. Maar zo voelt hij zich beslist niet, eerder knap beroerd. Na een brute overval op zijn zaak wordt hij nu als dader beschouwd en belandt hij in de cel. Dat is natuurlijk geen pretje."

We schrijven donderdag 28 februari kort voor het middaguur als een onbekende man wapperend met een soort reparatiebon aanbelt bij de zwaarbewaakte juwelierswinkel aan de Heuvelstraat in hartje Tilburg. Een personeelslid draait nietsvermoedend de deur van het slot. Op dat moment stormen er drie met vuurwapens en mokerhamers gewapende mannen met een tas om hun middel de winkel binnen.

Glasgerinkel

De vier aanwezige personeelsleden worden gedwongen op de grond te gaan liggen. Vervolgens slaan de mannen de vitrines aan diggelen. Marc Pijnenburg zit op dat moment samen met zijn echtgenote en een bevriend echtpaar aan de koffie in zijn kantoor op de eerste etage. Als hij glasgerinkel hoort en op zijn monitor ziet wat er gaande is, aarzelt hij geen seconde. Pijnenburg, als voormalig lid van de Tilburgse schietvereniging Trefzeker een geoefend schutter, grijpt zijn pistool, dat hij vijf jaar terug erfde van zijn vader en rent de trap af. Hij ziet twee mannen zijn vitrines plunderen terwijl een derde zijn personeel onder schot houdt. Dan opent hij het vuur. Het slachtoffer wordt door twee kogels geveld, waarvan een in de borststreek. Zijn kornuiten gaan er als een haas vandoor met een deel van de buit.

De wijkagent arriveert als eerste op zijn fiets en ziet dat Pijnenburg de achtergebleven overvaller onder schot houdt. Tegenover de politie verklaarde de juwelier: "Ik wilde mijn personeel beschermen. Dat is mijn taak. Ik ben behalve vader, oom en echtgenoot ook nog werkgever. Ik voel me verantwoordelijk voor mijn mensen. Zij lagen te bibberen op de grond."

Noodweer

Zijn advocaat spreekt van een helder geval van noodweer. "Mijn cliënt schrikt natuurlijk enorm. Een zeer chaotische toestand. Er gaat van alles door hem heen op zo'n moment. Tuurlijk blijft het triest dat iemand het leven gelaten heeft maar dat neemt niet weg dat meneer Pijnenburg zelf niet gevraagd heeft om die situatie. En zo denken de raadkamer en de rechter-commissaris er gelukkig ook over. Ik zie hun beslissing tot vrijlating als een duidelijk signaal naar mijn cliënt."

Brancheorganisatie Goud en Zilver is de afgelopen dagen overladen met steunbetuigingen van collega-winkeliers die het opnemen voor Marc Pijnenburg. De federatie zegt dat winkeliers machteloos staan tegenover het toenemende geweld. "Wij moedigen het gebruik van een vuurwapen niet aan maar begrijpen doen we het wel", meldt directeur Theo Vermeulen. "Van oudsher zijn we de best beveiligde detailhandel. Maar het bikkelharde geweld groeit ons boven het hoofd. We kunnen ons niet beter beveiligen. We kunnen er geen fort van maken, dan komt er geen klant meer."

Jaarlijks blijken er ruim 50 juweliers slachtoffer van een gewapende en gewelddadige overval, los nog van de vele tientallen ramkraken en etalagekraken. In een rapport, getiteld 'De Maat is vol', dat volgende week aan Justitie-minister Korthals wordt aangeboden, pleit de organisatie voor terugkeer van het eerder opgeheven gespecialiseerde, landelijk opererende politie 'overvalteam', dat dag- en nacht paraat moet staan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.