De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Gratis heroïne op recept

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het kabinet gaat het gratis verstrekken van heroïne op doktersvoorschrift op grote schaal toestaan. Ook moet heroïne als geneesmiddel worden geregistreerd. Een speciale onderzoeksgroep moet bekijken hoe de behandeling met heroïne op korte termijn landelijk kan worden ingevoerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Minister Borst ...minder streng... (Foto: ANP)
Minister Borst (Volksgezondheid) vindt dat de verstrekking van heroïne aan probleemverslaafden wegens succes moet worden uitgebreid en dat er minder strenge eisen moeten worden gesteld aan de deelnemers dan momenteel het geval is.

Nu moeten de verslaafden die meedoen aan de experimenten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Heerlen nog aan strenge criteria voldoen. Zo moeten ze een levensverwachting van minder dan een jaar hebben, moeten ze goed Nederlands spreken en ouder dan 25 jaar zijn.

Afkicken

Nederland telt zo'n 25.000 heroïneverslaafden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is het niet de bedoeling om straks deze hele groep drugs op recept te geven:

"Er zullen altijd nadere voorwaarden zijn." Veel van deze junks kunnen afkicken, al dan niet onder narcose, of zijn meer gebaat bij methadon.

De heroïne op recept zou bedoeld zijn voor enkele duizenden chronisch verslaafden die vaak zeer ziek en ernstig verloederd zijn. Deze probleemjunks veroorzaken meestal overlast, vooral in grote steden, zoals het plegen van autokraken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat probleemjunks een betere conditie krijgen en minder crimineel verdrag vertonen als ze hun drugs op recept krijgen.

Zij moeten zich straks voor hun legale shot legitimeren door middel van een vingerafdruk, zodat artsen weten met wie ze te maken hebben en zeker weten dat ze niet per ongeluk een overdosis krijgen.

De instituten voor verslavingszorg moeten de heroïne verstrekken en krijgen ontheffing van de Opiumwet, onder voorwaarde dat er farmaceutische heroïne in de twee verschillende vormen (injectie en inhalatie) in voldoende mate beschikbaar is.

Om verslaafden beter te kunnen behandelen wordt het ook mogelijk om een hogere dosis methadon te verstrekken. Uit onderzoek is gebleken dat veel junks zich hierdoor beter gaan voelen en minder drugs gaan gebruiken. De behandelend arts moet dan wel goed opletten of de verslaafde niet allerlei ongewenste bijwerkingen krijgt.

Het afkicken onder narcose wordt voorlopig niet landelijk ingevoerd en blijft bij een experiment, zolang niet is bewezen dat de methode beter werkt dan 'gewoon' afkicken.

Het aantal heroïneverslaafden in Nederland is al een tijd stabiel. Bovendien vergrijzen de spuiters, die nu een gemiddelde leeftijd van 40 jaar hebben. In de jaren zeventig nam het aantal heroïnegebruikers sterk toe, van 10.000 in 1977 tot 30.000 in 1983.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.