De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vader Anne Frank deed
zaken met Duitse leger

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Otto Frank, de vader van het joodse meisje Anne Frank dat het wereldberoemde dagboek over het Amsterdamse onderduikadres 'Het Achterhuis' schreef, is jarenlang gechanteerd door de NSB'er Tonny Ahlers, die volgens de Britse historica Carol Ann Lee het gezin Frank heeft verraden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Otto Frank (Foto: ANP)
In de biografie over Otto Frank, die zij gisteravond in het NPS/VPRO programma presenteerde, onthult de historica dat de vader van Anne Frank vanaf 1941 en waarschijnlijk ook na de bevrijding geld aan Ahlers heeft moeten betalen om geheim te houden dat hij in de oorlogsjaren zaken met het hoofdkwartier van het Duitse leger deed. De gefortuneerde Duits-joodse zakenman Otto Frank, die in 1933 met zijn gezin vanuit Frankfurt naar Nederland uitweek, zette in ons land een filiaal van het geleimiddel voor jam Opekta op.

Om in de oorlogsjaren de Duitse maatregelen tegen joodse bedrijven te omzeilen, trok Otto Frank zich op papier terug als directeur van zijn bedrijf Opekta/Pektakon en droeg de firma tijdelijk over aan zijn werknemers Miep Gies en Otto Kugler. In het geheim hield hij echter in het Amsterdamse Achterhuis de leiding van het bedrijf in handen. Uit orderboeken van het bedrijf blijkt dat de firma in de oorlogsjaren het geleimiddel voor jam aan het hoofdkwartier van het Duitse leger in Berlijn leverde.

Carol Ann Lee veronderstelt dat het uiteindelijk Tonny Ahlers is geweest, die op 4 augustus 1944 de familie Frank aan de Duitse Sicherheitsdienst heeft verraden waardoor Anne Frank met haar familie en medeonderduikers door de Amsterdamse politiefunctionarissen Willem Grotendorst en Maarten Kuiper werden gearresteerd.

Na zijn terugkeer in Nederland schreef Otto Frank een brief aan justitie om een goed woordje voor de inmiddels gearresteerde Ahlers te doen.

David Barnouw woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD zet vraagtekens bij een aantal conclusies van de Britse historica en het tv-programma. Volgens Barnouw, viel er aan leveranties aan het Duitse leger in de oorlog voor een groot aantal bedrijven niet te ontkomen Bovendien wordt Ahlers in een politierapport waarover het NIOD beschikt, als een fantast omschreven.

Dat Ahlers, de verrader van de familie Frank is geweest, is niet meer dan een theorie. Eerder onthulde een Oostenrijkse historica dat de werkster van het Achterhuis de onderduikers had verraden.

Ook werd de magazijnbediende Van Maaren verscheidene malen door de politie als verdachte gehoord, maar wie de werkelijke verrader van de familie Frank is geweest, valt volgens het NIOD niet meer te achterhalen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.